Een vitale organisatie begint bij de leidinggevende
Kennis komt niet vanzelf: de uitdagingen van leidinggeven
Dit is geen verwijt aan leidinggevenden. Deze rol vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden en die zitten niet automatisch in je rugzak. Dit komt omdat leidinggeven (nog) te vaak als een hiërarchische rol wordt beleefd. Want, zoals het vaak gaat: je doet je werk goed en na verloop van tijd word je tot leidinggevende gepromoveerd. Alleen wie uitblinkt in zijn vakgebied is niet per definitie een complete leidinggevende.
Leidinggeven vereist specifieke kennis als het gaat om duurzame inzetbaarheid.
Minder verzuim, minder verloop
Leidinggeven vereist specifieke kennis en vaardigheden, zeker als het gaat om een onderwerp als duurzame inzetbaarheid. Wanneer jij en je collega-managers bewust investeren in dit onderdeel, zul je de positieve resultaten ervaren. Werknemers die zich goed voelen in hun werk zijn minder geneigd om van baan te veranderen, hebben 71% minder kans op een burn-out en spreken vijf keer positiever over hun werkgever! ²
De quick fix is er niet
Van gezonde voeding, werken vanuit talent tot slimmer vergaderen: er zijn tientallen manieren en mogelijke interventies waarmee je voor meer vitaliteit en veerkracht kunt zorgen. En nee, dé quick fix is er niet. Dit is meteen ook de grote uitdaging die je als leidinggevende hebt: ontdekken waar de behoefte in jouw organisatie ligt en welke interventies en oplossingen daar bij passen.
Leren van anderen
Het is daarom interessant om te leren van organisaties die hierin al succesvol zijn. Daarom zijn wij met een aantal partners onder de vlag van de Friese Preventieaanpak de ‘Vitaliteitsreis’ gestart. Hierin zijn wij in gesprek met werkgevers uit de regio – van bouwbedrijf tot zorgorganisatie - die voorop lopen op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Om te ontdekken hoe zij het verschil maken en om andere ondernemers te inspireren.
Zorg voor verbinding
Wat opvalt? Allereerst dat deze koplopers inzetten op sterke relaties. Dan heb je het over een goede relatie tussen collega’s – een veilige werkplek, respect voor elkaar. Maar net zo goed over een goede relatie tussen leidinggevenden en werknemers. Dit betekent dat managers niet alleen sturen op planning, work load en KPI’s, maar dat ze met hun mensen in gesprek gaan over het brede plaatje van gezondheid en welbevinden.
Duurzame inzetbaarheid vraagt om lange adem
Geef werknemers autonomie
Ook opvallend is dat deze bedrijven hun werknemers veel autonomie geven. Neem het groenbedrijf dat van werknemers vraagt om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen voor bijvoorbeeld de planning, gezondheid en de balans tussen privé en werk. Natuurlijk, het werk moet gedaan worden. Maar werknemers krijgen hierin wel vrijheid en bijhorende verantwoordelijkheid en dat werkt twee kanten op.
Duurzame inzetbaarheid vraagt om lange adem
Wat deze koplopers benadrukken, is dat het tijd en energie kost om die cultuur te ontwikkelen. Allereerst moeten leidinggevenden worden getraind om medewerkers te ondersteunen. Daarnaast moeten medewerkers leren om hun vrijheid en verantwoordelijkheid te nemen. Overigens is Het Eigen Regiemodel ³, een handige tool die hierbij goed kan helpen door op een aantal domeinen kritische en ondersteunende vragen te stellen.
Elke organisatie legt de puzzel anders
Meer autonomie, verbinding en een lange adem: belangrijke stukjes uit de duurzame inzetbaarheidspuzzel. Sowieso geldt dat voor elke organisatie de puzzel er anders uit ziet. Dé succesformule voor een vitale organisatie heb ik niet. Net zo min er één leiderschapsstijl is waarmee je het verschil maakt. Het is altijd een kwestie van afstemmen op de individuele behoeften en de context waarvan jij actief bent.
Onderzoek start met een open blik
Waarmee je als leidinggevende alvast wél kunt beginnen? Allereerst door met een open blik op onderzoek uit te gaan. Waar loopt jouw organisatie - jouw team - tegenaan, waar lopen medewerkers tegenaan, wat hebben zij nodig? Om daarna, samen, op zoek te gaan naar oplossingen waarmee jullie verder kunnen.
In gesprek met Rutger over duurzame inzetbaarheid?
Rutger Bennink is vitaliteitsconsultant bij De Friesland. Hij ontwikkelt vitaliteitsdiensten voor onze zakelijke klanten.
Wil jij eens met Rutger of zijn collega’s in gesprek over duurzame inzetbaarheid? Stuur een e-mail naar: rutger.bennink@defriesland.nl.