Mantelzorg
Ongeveer één op de drie Nederlanders verleent mantelzorg. Als mantelzorger wordt jouw hulp, zorg of ondersteuning gekenmerkt door de persoonlijke band met de ontvanger. Het helpen van je zieke vader, zorgen voor een gehandicapt kind of het ondersteunen van een goede vriend. Deze zorg uit liefde is voor velen zo vanzelfsprekend, dat ze zich geen mantelzorger voelen.
Je ontvangt mantelzorg
Misschien word je door je buurman geholpen bij vervoer naar het ziekenhuis, word je ondersteund bij je administratie door je broer of wordt er voor je gezorgd in verband met een chronische ziekte door je partner. Veel mensen ontvangen mantelzorg. Dit is zo vanzelfsprekend, dat dit vaak niet als mantelzorg herkend wordt.
Mogelijkheden voor ondersteuning
Ben je mantelzorger of ontvang je mantelzorg? Het is goed om te weten dat er veel mogelijkheden zijn ter ondersteuning. Bij De Friesland, bij je gemeenten, je werkgever en bij andere organisaties. Dit is praktische of financiële ondersteuning. Hieronder vind je een overzicht van verschillende opties ter ondersteuning.
Mantelzorg & De Friesland
De Friesland helpt je om met je zorgvragen bij de juiste mensen en instanties terecht te komen.
Mantelzorg en gemeenten
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor ondersteuning van mantelzorgers én mensen die thuis hulp nodig hebben.
Mantelzorg en werkgever
Mantelzorg combineren met een betaalde baan is een hele opgave. Ga met je werkgever in gesprek over de mogelijkheden.
Andere organisaties
Er zijn verschillende organisaties voor ondersteuning van mantelzorg en mantelzorgers. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Wat je zelf kunt regelen
Welke mogelijkheden zijn er die je zelf kunt doen om je leven gemakkelijker te maken in en rond je woning?