Wonen, werken of studeren in het buitenland

Woon je in Nederland maar werk je in Duitsland? Studeer je binnenkort een jaar in Spanje? Of ga je backpacken in Azië? Dan is het goed om te kijken wat je met jouw zorgverzekering moet doen. Houden of opzeggen?

Wat is of wordt je situatie?

Wonen in het buitenland

Ik woon en werk in het buitenland

Je hebt geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Dat betekent dat je jouw zorgverzekering bij ons moet opzeggen. Je kunt je in het land waar je gaat wonen en werken, weer opnieuw inschrijven bij een zorgverzekeraar.

Ik woon in het buitenland maar krijg mijn loon uit Nederland

Je bent verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Dit kan gewoon bij ons. 

Sluit je zorgverzekering af

Stop je met werken in Nederland? Of stopt je inkomen uit Nederland maar je blijft wel in het buitenland wonen? Dan heb je geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Je moet je zorgverzekering bij ons opzeggen. Je kunt je zorgverzekering telefonisch en per post opzeggen:

  • Telefonisch via (058) 291 31 31
  • Stuur ons een brief via postbus 270, 8901 BB in Leeuwarden

Je kunt zich in het land - waar je gaat wonen en werken - weer opnieuw inschrijven bij een zorgverzekeraar.

Ik woon in het buitenland zonder inkomen

Je hebt geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Je zorgverzekering moet je daarom bij ons opzeggen.

Blijft iemand van je gezin werken in Nederland en verhuis je naar een verdragsland? Het CAK weet waar je jezelf moet verzekeren. Meer informatie over je zorgverzekering en het buitenland lees je op de website van het CAK.

Een overzicht van verdragslanden vind je op de website van het CAK

Ik woon in het buitenland met een ziektewet of WW-uitkering in Nederland

Je blijft recht houden op een Nederlandse zorgverzekering zolang de uitkering loopt.

Stopt je uitkering? Je zorgverzekering moet je dan bij ons opzeggen. Verzeker jezelf in het land waar je gaat wonen.

Ik woon in het buitenland met pensioen of uitkering (geen ziektewet of WW-uitkering)

Je verliest je recht op een Nederlandse zorgverzekering. Je zorgverzekering moet je daarom bij ons opzeggen. Verzeker jezelf in het land waar je gaat wonen.

Verhuis je naar een verdragsland? Meld jezelf en je meeverzekerde gezinsleden dan aan bij het CAK.

Ik weet niet welke situatie voor mij geldt
Wij kunnen voor je situatie het recht op een Nederlandse zorgverzekering bepalen. Vul hiervoor het controleformulier verblijf buitenland in.

Werken in het buitenland

Ik woon en werk in het buitenland

Je hebt geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Dat betekent dat je jouw zorgverzekering bij ons moet opzeggen. Je kunt je in het land waar je gaat wonen en werken, weer opnieuw inschrijven bij een zorgverzekeraar.

Ik ben gedetacheerd in het buitenland

Wij kunnen niet bepalen of je in Nederland verzekerd moet blijven. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) bepaalt of je in Nederland verzekerd mag blijven. Neem met de SVB contact op om duidelijkheid te krijgen over je verzekeringsstatus en die van je gezinsleden.

Naar de website van de SVB

Blijf je in Nederland Wlz-verzekerd? Dan moet je ook in Nederland een zorgverzekering hebben. Zo niet, dan verzeker je jezelf in het land waar je werkt.

Ik werk in het buitenland en woon in Nederland

Je verliest je recht op een Nederlandse zorgverzekering. Je zorgverzekering moet je daarom bij ons opzeggen. Verzeker je in het land waar je woont en werkt.

Neem ook contact op met de Sociale Verzekeringsbank. Dit doe je door het invullen van het formulier ‘Aanvraag onderzoek verzekering Wlz’ op de website van de SVB.

Ik weet niet welke situatie voor mij geldt
Wij kunnen voor je situatie het recht op een Nederlandse zorgverzekering bepalen. Vul hiervoor het controleformulier verblijf buitenland in.

Studeren, stage, reizen

Ik heb geen of onbetaald werk in het buitenland

Blijf je ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan houd je recht op een Nederlandse zorgverzekering. Dit geldt ook als je gaat (rond)reizen/backpacken. Check wel of je een reisverzekering nodig hebt.

Schrijf je jezelf uit bij je gemeente? Vraag dan een Wlz-onderzoek aan op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om je verzekeringsrecht/plicht te controleren. Dit geldt ook als je gaat (rond)reizen/backpacken. Check wel of je een reisverzekering nodig hebt.

Let op!

De basisverzekering in Nederland verzekert alleen de kosten voor medische zorg in het buitenland tot het bedrag wat hier in Nederland maximaal vergoed wordt. Krijg je een ongeval in een land waar de zorg duurder is? Je moet dan mogelijk flink bijbetalen. Al vanaf onze laagste aanvullende verzekering betalen we de nota van medische spoedzorg in het buitenland volledig bij een verblijf in het buitenland van maximaal 1 jaar.

Zorgtoeslag

Houd je jouw zorgverzekering in Nederland? Je houdt ook je recht op zorgtoeslag. Dit is afhankelijk van je inkomen. Kijk op de website van de Belastingdienst voor de mogelijkheden.

Verzekeringsbewijs

Controleer welk verzekeringsbewijs je nodig hebt in het land waar je naartoe reist.

Heb je voor jouw universiteit een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig? Vraag die dan telefonisch aan bij ons via (058) 291 31 31.

Vaccinaties

Je kunt op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersvaccinaties controleren of je vaccinaties nodig hebt voor het land dat je gaat bezoeken.

Ben je aanvullend verzekerd bij ons? In de meeste gevallen worden de kosten volledig vergoed als je je bij GGD Fryslân laat vaccineren. Bekijk de vergoeding van reizigersvaccinaties.

Download Dokter Appke

Met Dokter Appke heb je overal snel deskundig advies op jouw gezondheidsvraag. Ook in het buitenland. 

Ik heb betaald werk in het buitenland

Heb je in het buitenland een arbeidsovereenkomst en betaal je loonbelasting? Je recht op de basisverzekering vervalt. Je moet je zorgverzekering bij ons opzeggen. Een stagevergoeding wordt ook gezien als inkomen.

Twijfel je of je jouw zorgverzekering op moet zeggen? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zij kunnen bepalen of je jouw zorgverzekering in Nederland moet behouden. Dit doen zij op basis van een Wlz-onderzoek. De uitslag van dit onderzoek kun je daarna naar ons sturen. Wij kunnen aan de uitslag van het onderzoek zien of je jouw zorgverzekering kunt behouden. Je kunt een Wlz-onderzoek aanvragen op de website van de SVB.

Zet je zorgtoeslag stop

Vergeet niet je zorgtoeslag stop te zetten. Je heeft zonder Nederlandse basisverzekering geen recht meer op zorgtoeslag. Lees meer over het stopzetten van je zorgtoeslag op de website van de Belastingdienst.

Vaccinaties

Je kunt op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersvaccinaties controleren of je vaccinaties nodig hebt voor het land dat je gaat bezoeken.

Download Dokter Appke

Met Dokter Appke heb je overal snel deskundig advies op je gezondheidsvraag. Ook in het buitenland. 

Heb je een vraag?

(058) 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of chat met ons via De Friesland App:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Klantwaardering op Independer