De grote kracht van kleinschalige initiatieven
Van plannen naar actie
Eerder schreef ik al in mijn column waarom deze verandering nodig is. De zorg moet ook in de toekomst goed blijven. Tegelijkertijd is het de uitdaging om deze transformatie concreet te maken en niet te blijven steken in mooie vergezichten. Natuurlijk, elke transformatie vraagt om plannen, strategieën en nieuwe samenwerkingen. Maar echte verandering begint vaak klein: in onze eigen buurten en gemeenschappen.
Kleine initiatieven, grote impact
In het Noorden zijn al mooie initiatieven die bijdragen aan een sterke sociale basis en meer preventie. Een goed voorbeeld is de dorpsondersteuner in de Trynwâlden. Die helpt bewoners, vrijwilligers en zorgverleners om sneller hulp te regelen. Zo blijft ondersteuning dichtbij huis in plaats van dat het een zorgvraag wordt. Ook ‘t Stationnetje helpt: hier krijgen jongeren begeleiding bij hun doelen en ontwikkeling.
Lastig te financieren
Deze initiatieven passen bij wat we bedoelen met ‘de transformatie van zorg naar gezondheid’. Maar ze zijn lastig te financieren via reguliere zorgstructuren. Zo ligt onze primaire taak als zorgverzekeraar in het verantwoord besteden van premiegelden om zorgkosten te vergoeden. Natuurlijk zetten wij ons - waar mogelijk - in voor een gezonde leefstijl en een sterke gemeenschap, maar we kunnen niet elk idee ondersteunen, hoe waardevol het ook is.
Stichting De Friesland
Hier komt Stichting De Friesland in beeld. Deze stichting is onafhankelijk en werkt zonder winstoogmerk. Ze gebruikt andere middelen dan het premiegeld van de zorgverzekering. Hierdoor kan ze vernieuwende projecten steunen die de kwaliteit van zorg en het leven verbeteren.
Echte verandering begint vaak klein: in onze eigen buurten en gemeenschappen
Nynke van der Meulen
Lokaal verschil maken
De Stichting steunt zowel grote als kleine lokale initiatieven. Het gaat om activiteiten die midden in de samenleving ontstaan en die een direct effect hebben op mensen gericht op zorg- of welzijnsactiviteiten of voorzieningen voor een kwetsbare doelgroep of de lokale gemeenschap. Met geld, kennis en samenwerking helpt ze de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Voorbeelden uit de praktijk
Kleine initiatieven met grote impact:
- In Franeker hielp de Stichting bij ‘It Mienskipsplak Fûgelflecht’, een ontmoetingsplek waar jong en oud samen kunnen bewegen.
- De Sociale Voedseltuinen zorgen ervoor dat gezinnen met een klein budget gezonde voeding krijgen.
- En met ‘Skjinne Tosken’ leren basisschoolkinderen tandenpoetsen van een tandartsassistent.
Pleidooi voor kleinschalige initiatieven vanuit de gemeenschap
Daarom mijn pleidooi voor deze kleinschalige initiatieven: hoe meer ervan de grond komen, hoe beter! Ze zijn de zaadjes die de transformatie mee laten groeien.
Stichting De Friesland is niet de enige die deze ideeën steunt; er gebeurt al veel. De uitdaging blijft om deze initiatieven blijvend onderdeel van de verandering te maken en de energie van vrijwilligers goed te benutten, want zij maken deze projecten mogelijk. Dit vraagt niet alleen om steun, maar ook om visie en doortastend handelen en gewoon doen.
Mijn oproep is dan ook simpel: laten we deze lokale initiatieven blijven zien én ondersteunen. En laten we ervoor zorgen dat nieuwe ideeën in de samenleving blijven ontstaan. Want gezondheid begint dichtbij, met elkaar.
Nynke
PS. Heb je een idee dat bijdraagt aan ontmoeting, sociale cohesie of een gezondere gemeenschap? Stichting De Friesland staat altijd open voor nieuwe voorstellen. Op stichtingdefriesland.nl lees je meer over de voorwaarden en hoe je aanvraag kunt indienen.