Vrouwengezondheid is niet alleen een vrouwenzaak
Medewerkers in de overgang ondersteunen
In het begin van dit jaar maakte ik een rondje langs de zakelijke klanten van De Friesland. Ik was net begonnen als vitaliteitsconsultant en wilde graag weten wat er speelde bij de organisaties die ik onder mijn hoede zou nemen. Een vraag die ik opvallend veel kreeg, was hoe werkgevers hun vrouwelijke medewerkers van rond de vijftig jaar het beste konden ondersteunen.
Invloed van hormonen op duurzame inzetbaarheid
Naar aanleiding van die gesprekken besloot ik me te verdiepen in vrouwengezondheid. En dan vooral: de invloed van menstruatie, zwangerschap en de overgang op iemands vitaliteit en inzetbaarheid. De cijfers die ik aantrof, logen er niet om. Zo heeft 1 op de 6 vrouwen moeite met zwanger worden: dat kan fysiek en mentaal zwaar belastend zijn. 34 procent van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 45 en 50 jaar is te wijten aan overgangsklachten. En hoewel 62 procent van de Nederlandse vrouwen ernstige overgangsklachten ervaart, wordt slechts 4 procent daarvoor behandeld.
Overgangsklachten herkennen
Iets anders wat ik opmerkte? Hoe weinig kennis veel vrouwen, inclusief ikzelf, eigenlijk hebben van het vrouwenlichaam. We weten niet goed hoe sterk oestrogeen ons lichaam beïnvloedt. Daardoor kunnen we hormoongerelateerde klachten niet goed plaatsen. In de overgang ervaren veel vrouwen bijvoorbeeld het gevoel van “mist” in hun hoofd. Ze kunnen zich moeilijker concentreren of zijn vergeetachtig. Niet zelden worden deze vrouwen gediagnosticeerd met een burn-out. Door zo’n onjuiste diagnose krijgen zij niet de juiste hulp. Hun klachten blijven, en de frustratie – “Wat is er toch met me aan de hand?” – wordt alsmaar groter.
Ik zou het geweldig vinden als werkgevers hun medewerkers de kans geven hun kennis over vrouwengezondheid te vergroten.
Geertje de Jong
Meer balans door meer kennis
Kennis is dus cruciaal. Als je weet wat er in je lichaam gebeurt, besef je ineens: ik heb helemaal geen burn-out. Of: dat ik in sommige weken minder energie heb, ligt niet aan mij, maar aan mijn hormonen. Als je dát weet, kun je er rekening mee houden. Je kunt bij je werkgever aangeven wat je nodig hebt om ook op die momenten goed je werk te kunnen doen. Denk aan een extra thuiswerkdag of minder fysiek zware taken.
Verzuim door overgang of menstruatie voorkomen
Ik zou het geweldig vinden als werkgevers hun medewerkers de kans geven hun kennis over vrouwengezondheid te vergroten. Maar ik zou werkgevers ook willen uitdagen om zich in het onderwerp te verdiepen en erover met vrouwen in gesprek te gaan. Als op de werkvloer meer openheid zou zijn over menstruatie, overgang en alles eromheen, dan denk ik dat veel vrouwelijke medewerkers zich gezien en begrepen voelen. Dat alleen al neemt stress weg en draagt bij aan duurzame inzetbaarheid.
Aandacht voor vrouwengezondheid
De afgelopen tijd hebben we in het aanbod van Sterk te Werk verschillende dienstverleners opgenomen die vrouwen en organisaties ondersteunen bij vrouwengezondheid. En noteer alvast in je agenda: op dinsdag 11 maart van 11:30-12:30 uur organiseren we hier bovendien een webinar over. Ik hoop zoveel mogelijk werkgevers te inspireren om aandacht te besteden aan dit belangrijke onderwerp. Zodat vrouwengezondheid niet langer een zaak is van vrouwen alleen – het is een zaak van ons allemaal.