Hart voor Noord-Nederland

Artikel
30-10-2024
3 min
Opgegroeid in Franeker én al meer dan dertig jaar inwoner van Bolsward. Het maakt dat ik mij op en top noorderling voel. En hoe mooi ik het in de rest van Nederland ook vind: het Noorden is voor mij thuiskomen. Elke keer wanneer ik via de Afsluitdijk of via Zwolle noordwaarts rijd, realiseer ik mij in wat voor uniek stukje Nederland wij leven.
Cid Berger, directeur De Friesland

Een regio vol kwaliteiten

Schone lucht en ruimte. Karaktervolle dorpen en steden. Het verenigingsleven, het om elkaar denken. De natuur, de prachtige vergezichten. Het Noorden heeft zoveel kwaliteiten. De Friese paradox – die overigens net zo goed voor Drenthe en Groningen geldt – laat dit mooi zien. Wij zijn economisch gezien niet de sterkste regio. We verdienen hier niet de meeste euro’s. Maar, wij ervaren wel meer geluk en welzijn dan andere Nederlanders, volgens onderzoek van het CBS. Hiermee laten wij zien dat welvaart niet alleen in geld is uit te drukken.

Waarden om te koesteren

Die noordelijke kwaliteiten moeten wij koesteren. Maar, het zijn ook waarden waarin we moeten blijven investeren. Nu misschien wel meer dan ooit. Want, onze regio staat voor grote uitdagingen. Een samenleving die vergrijst, jonge mensen die naar het Westen trekken, kleine dorpen waar steeds minder voorzieningen zijn, een groeiende groep mensen die niet mee kan komen. Hiermee staat onze brede welvaart onder druk.

Waar maken jullie het verschil?

Dit brengt mij op een vraag die mij inmiddels meerdere keren is gesteld. Door familie en vrienden, door werkgevers en partners met wie wij samenwerken. ‘Cid, of ik nu m’n premie betaal aan De Friesland of aan de verzekeraar uit het Zuiden van het land? Welk verschil maakt dit nog?’ Een terechte vraag. Eentje die dwingt om naar onszelf te kijken. Doen wij wel waarvoor wij ruim 200 jaar geleden zijn opgericht: ervoor zorgen dat iedereen in onze regio toegang heeft tot goede zorg?

We moeten onze noordelijke kwaliteiten koesteren

De zorgverzekeraar die het Noorden kent

De Friesland is geworteld in het Noorden. Aan deze regio hebben wij ons verbonden, vanuit oprechte betrokkenheid. Dit zie je terug in de mensen die bij ons werken: zij komen uit deze regio. Ze werken niet alleen voor De Friesland, maar net zo goed voor hun familie, vrienden en buren. Er is dan ook geen andere zorgverzekeraar die het Noorden zo goed kent: van zorgaanbieders tot bedrijfsleven, van ziekenhuizen tot maatschappelijke partners.

Wachtlijstbemiddeling

Die betrokkenheid komt in allerlei manieren - groot en klein - terug. Zo bieden we bijvoorbeeld wachtlijstbemiddeling aan. Onlangs mocht ik een middagje meelopen met een collega die deze bemiddeling doet. Er kwam een telefoontje binnen van één van onze klanten die voor een behandeling niet in ziekenhuis A terecht kon. De collega wist, dankzij haar regionale netwerk, dat er in ziekenhuis B op korte termijn wél plek was. Een paar telefoontjes verder en het was geregeld. Dit is hoe kennis van de regio werkt.

Van preventieaanpak tot buurttuin

Ik denk ook aan de Friese Preventieaanpak. Een aanpak waarmee wij - met allerlei partijen uit de regio - gezondheidsverschillen verkleinen en de gezondheid en het welzijn van inwoners verbeteren. Of de minimapolis, een polis voor mensen met een laag inkomen. We hebben in het Noorden gemiddeld gezien meer huishoudens die het niet zo breed hebben. Dankzij de minimapolis houden we ook voor hen goede zorg bereikbaar. En wat te denken van al die tientallen regionale initiatieven die wij ondersteunen? Van buurttuin tot Fietselfstedentocht. Van samenwerking met It Fryske Gea en de Waddenvereniging tot Het Drentse Landschap.

Het belang van de regio

Ja, ik besef dat ik hiermee de mooie voorbeelden aandraag. Maar, je mag er ook op vertrouwen dat wij in de lastige vraagstukken onze verantwoordelijkheid nemen. En dat het belang van onze regio en haar inwoners hierin altijd meetelt. Denk aan het voornemen om op lange termijn van vier naar drie Friese ziekenhuizen te gaan. Ook hierbij zijn wij vanaf het begin betrokken. Door mee te denken met de ziekenhuizen én door dit plan samen verder te brengen. Zodat ook de generaties na ons toegang houden tot goede zorg.

Meebouwen aan een sterke en gezonde regio

Terug naar de vraag of het verschil maakt of je voor ons kiest óf voor de zorgverzekeraar uit een ander deel van het land? Jazeker! Allereerst omdat jij je via ons verzekert van goede zorg dichtbij. Maar ook omdat je een zorgverzekeraar steunt die hart voor het Noorden heeft. Die met beide benen in de mienskip staat en hierin volop investeert. En zo bouw jij ook een beetje mee aan een gezond, sterk en veerkrachtig Noord-Nederland. En dat is exact het verschil dat wij met elkaar willen maken.

Cid

Gerelateerde artikelen

Cid Berger, directeur De Friesland en Henk de Vries, directeur It Fryske Gea
Interview
3 minuten

Het duurzame partnerschap: De Friesland en It Fryske Gea

Buiten zijn is goed voor je. Daar is De Friesland van overtuigd. Daarom werken we al vijftien jaar intensief samen met It Fryske Gea. Samen investeren we in de natuur en daarmee in een gezonde leefomgeving.
Huisarts geeft uitleg aan patiƫnt
Nieuwsbericht
2 minuten

Wat doen we aan het huisartsentekort?

We hebben in Noord-Nederland een tekort aan huisartsen. Wij werken nauw samen met o.a. de Friese Huisartsen Vereniging, Dokterswacht, provincie en gemeenten aan oplossingen.
Interview
7 minuten

Friesland vergrijst

De vraag naar ouderenzorg zal verdubbelen in de komende jaren. Alleen het geld en het personeel ontbreekt. Bert Bokma, zorginkoper ouderenzorg legt het probleem uit.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of chat met ons via De Friesland App:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Klantwaardering op Independer