Wil je stoppen met roken?
Je kunt een stoppen-met-rokenprogramma volgen. Veel zorgverleners bieden zo’n programma aan. Bijvoorbeeld jouw huisarts, de praktijkondersteuner of gespecialiseerde aanbieders. Je kunt individuele begeleiding krijgen of deelnemen aan groepsbijeenkomsten. Jij kiest zelf het programma dat het beste bij jou past.
Hoe zit het met vervangers van nicotine?
Nicotinepleisters, -kauwgum of -zuigtabletten zijn handig als je wilt stoppen met roken. Jouw huisarts kan deze middelen maximaal drie maanden voorschrijven. Als het nodig is, kan deze periode met drie maanden worden verlengd. Er bestaan ook geneesmiddelen, zoals Nortilen of Champix. De zorgverlener kan deze voor een periode van maximaal drie maanden voorschrijven.
Wie betaalt wat?
Als je kiest voor een stoppen-met-rokenprogramma, is het belangrijk om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Dan weet je zeker dat je een volledige vergoeding krijgt. Benieuwd naar een gecontracteerde zorgverlener bij jou in de buurt? Deze vind je in onze zorgzoeker. Wil je nicotinevervangende middelen gebruiken? Haal deze dan – met recept van de huisarts – bij een hiervoor gecontracteerde apotheek. Middelen die je bij de drogist koopt, worden niet vergoed.
Betaal ik eigen risico?
Het stoppen-met-rokenprogramma wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico voor het begeleidingstraject en de hierbij behorende (genees)middelen. Krijg je in het ziekenhuis een behandeling van een medisch specialist of klinisch psycholoog voor het stoppen met roken? Dan betaal je wel eigen risico. Bekijk de vergoeding voor het stoppen-met-rokenprogramma.