Transgender of genderdysforie

'Geboren als man of vrouw, maar niet het gevoel hebben man of vrouw te zijn.' Wat kun je doen als je met deze gevoelens worstelt? Maak een afspraak met je huisarts. Je huisarts of medisch specialist kan je verwijzen naar een genderteam of psycholoog die gespecialiseerd is in genderidentiteitsstoornis. Welke behandelingen zijn er? En hoe zit het met de vergoeding? Wij geven je graag een overzicht.

Diagnose

Je huisarts of medisch specialist kan je verwijzen naar een genderteam. Dit team bepaalt aan de hand van onderzoeken en gesprekken hoe ernstig je genderprobleem is. En of je een medische indicatie heeft om in aanmerking te komen voor een behandeling. Voor kinderen zijn de behandelingen anders dan voor volwassenen.

Wat krijg je vergoed?

De zorg van het genderteam - dit is diagnostiek, onderzoek en (psychologische) begeleiding - krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is volgens de voorwaarden van medische specialistische zorg. Let op dat je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener moet je de behandeling altijd vooraf aanvragen. Ook transgenderzorg in het buitenland vraag je altijd vooraf bij ons aan.

Naar de voorwaarden en vergoeding van medisch specialistische zorg

Hormoonbehandeling

Het doel van deze behandeling is het lichaam zo veel als mogelijk aan te passen aan het gewenste geslacht.

Wat krijg je vergoed?

De (hormonale) medicijnen krijg je in principe vergoed vanuit de basisverzekering. Soms krijg je een medicijn niet vergoed. Als je bijvoorbeeld een medicijn voorgeschreven krijgt waar een preferent middel voor aangewezen is. Je krijgt dan alleen het preferente middel vergoed.

Naar de vergoeding van geneesmiddelen

Geslachtsveranderende operaties

Is er een succesvolle sociale rolwisseling? Onder andere een betere kwaliteit van leven en minder genderdysforie? En blijkt uit de gesprekken met de psycholoog dat je in staat bent de - vaak ingrijpende - operaties te ondergaan? Dan neemt het genderteam met jou een besluit over de volgende stappen van het veranderingstraject; de chirurgische ingrepen.

Wat krijg je vergoed?

Voor de operaties van man naar vrouw of van vrouw naar man zijn er speciale voorwaarden en vergoedingen. In de tab 'Van man naar vrouw' en 'Van vrouw naar man' (bovenaan de pagina) lees je de vergoedingen en voorwaarden.

Vergoedingen van operaties, behandelingen en hulpmiddelen

Vaginaplastiek

Dit is het verwijderen van penis en scrotum en de constructie van een neovagina. Ook de epilatie van de schaamstreek hoort hierbij. Je krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. Je hebt vooraf toestemming van ons nodig als je naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen. 

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Orchidectomie

Dit is het verwijderen van alleen de testis. Je krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. Je hebt vooraf toestemming van ons nodig als je naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen.  

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Gezichtsoperaties

Dit kunnen ingrepen zijn aan de kaak, kin, voorhoofd en neus.

Je medisch specialist stelt vooraf een advies op voor de operatie. Hierbij onderbouwt je medisch specialist waarom er sprake is van een passabiliteitsprobleem. Er is sprake van een passabiliteitsprobleem als een transgender persoon door voorbijgangers niet als het ervaren gender wordt herkend. Voorbijgangers kunnen bijvoorbeeld een schrikreactie vertonen of vreemd of niet respectvol reageren. Je medisch specialist geeft aan welk uiterlijk kenmerk of kenmerken het meeste bijdragen aan het passabiliteitsprobleem en op welke manier de voorgenomen ingreep of ingrepen aan dat uiterlijk kenmerk het passabiliteitsprobleem zullen opheffen.

Dit advies met onderbouwing legt je medisch specialist samen met duidelijke foto's ter beoordeling voor aan onze medisch adviseur. De medisch adviseur beoordeelt of het advies en de onderbouwing van de medisch specialist navolgbaar is.

Alleen de ingreep of ingrepen die noodzakelijk zijn om het passabiliteitsprobleem op te lossen komen in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen.

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Adamsappelreductie

Met deze ingreep wordt je adamsappel verkleind. Voor deze behandeling is een vergoeding mogelijk als op een duidelijke foto aantoonbaar is dat de adamsappel meer dan 5 mm uitsteekt. Na toestemming van ons heb je recht op een vergoeding uit de basisverzekering. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen.

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Borstvergroting

Je krijgt alleen een vergoeding uit de basisverzekering na toestemming van ons en als je na een hormoonbehandeling van minimaal 2 jaar geen of nauwelijks borstvorming heeft. Dat betekent dat je aantoonbaar geen inframammaire plooi (de plek waar de borst en de borstkas onder de borst samenkomen) heeft en klierweefsel kleiner dan 1 cm.

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Krijg je geen vergoeding uit de basisverzekering?
Je kunt ook een subsidie van € 3.830,- krijgen voor het plaatsen van borstprotheses. De subsidie is een bijdrage aan het eenmalig plaatsen van borstprotheses en de medische kosten die gepaard gaan met de operatie. Een eventuele hersteloperatie op eigen verzoek krijg je niet vergoed uit de subsidieregeling. Een medisch noodzakelijke nabehandeling krijg je vergoed uit de basisverzekering. Reiskosten krijg je niet vergoed.

Vraag subsidie aan via Dienst uitvoering Subsidies aan Instellingen
Het aanvragen van de subsidie verloopt niet via De Friesland. Je kunt de subsidie aanvragen via de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen.

Epilatie van het gelaat

Voor het epileren van het gelaat heb je een verwijzing door de psycholoog of medisch specialist uit het genderteam nodig én je krijgt de behandeling bij een instituut waar het door ons gecontracteerde ziekenhuis een overeenkomst mee heeft afgesloten. Na toestemming van ons krijg je een vergoeding uit de basisverzekering. Je zorgverlener kan online toestemming voor je aanvragen via de website van Zilveren Kruis.

We vergoeden per aanvraag maximaal € 1.750,-

Voor de 1e 2 aanvragen gelden de volgende voorwaarden:

  • je moet in behandeling zijn bij een erkend genderteam. Dit genderteam dient de aanvraag in en;
  • de ontharingsmethode is vrij maar moet doelmatig zijn en;
  • de gezichtsontharing moet plaatsvinden bij een erkende huidtherapeut. Op kwaliteitsregisterparamedici.nl zie je welke huidtherapeuten zijn opgenomen in het kwaliteitsregister voor paramedici. Laat je de behandeling uitvoeren door 1 van deze huidtherapeuten.

Vanaf de 3e aanvraag gelden de volgende voorwaarden:

  • zie de voorwaarden van de 1e 2 aanvragen die hier ook gelden en;
  • een onderbouwde verklaring van de huidtherapeut over de medische noodzaak waarom de eerdere behandelingen onvoldoende resultaat heeft gehad en waarom verwacht wordt dat een nieuwe behandeling wel resultaat oplevert.

Wij hebben vanaf de 3e aanvraag ook foto’s nodig voor de beoordeling

Als we twijfelen over de doelmatigheid van de behandelingen, dan vragen we foto’s op van de haargroei. Alleen extreme gevallen, waarin sprake is van een uitgesproken donkere baard- en snorgroei, zien we als een verminking. We noemen dat een passabiliteitsstoornis. Denk daarbij aan de situatie waarbij binnen een halve dag na het scheren een duidelijke donkere waas opkomt. Die je opnieuw moet scheren en die je ook niet onder controle kunt houden (bijvoorbeeld door middel van geregeld harsen).

Wat vergoeden wij niet

De behandeling bij een schoonheidsspecialist.

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Stemverhogende operatie

Je krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. Je hebt vooraf toestemming van ons nodig als je naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen. 

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Logopedie

Het genderteam kan je doorverwijzen naar een logopedist. Je krijgt een vergoeding uit de basisverzekering.

Bekijk de vergoeding van logopedie

Reiskosten

Reiskosten van en naar de transgenderbehandelingen en -operaties krijg je niet vergoed.

Pruiken

Als je een geslachtsveranderende operatie hebt gehad, dan krijg je in sommige situaties een pruik vergoed. Bijvoorbeeld als je hoofdhaar niet overeenkomt met de vrouwelijke geslachtsrol. Dit is in ieder geval bij gehele kaalheid het geval. Bij gedeeltelijke kaalheid beoordelen wij dit individueel. We toetsen dan of de gedeeltelijke kaalheid een typisch mannelijke kaalheid is en of die kaalheid dan zo duidelijk aanwezig is dat deze als mannelijk wordt gezien. Bij gedeeltelijke kaalheid die typisch mannelijk is heb je bijvoorbeeld inhammen of kaalheid op de kruin. Onze medisch adviseur beoordeelt de aanvraag voor een pruik aan de hand van duidelijke foto’s.

Bekijk de vergoeding voor pruiken

Invriezen van sperma

Alleen als je een medische indicatie hebt, kun je een vergoeding krijgen voor het afnemen, invriezen en bewaren van geslachtscellen.

Bekijk de vergoeding voor het invriezen van sperma

Vergoedingen van operaties, behandelingen en hulpmiddelen

Mastectomie

Dit is het verwijderen van de borsten. Na toestemming van onze medisch adviseur heb je recht op een vergoeding uit de basisverzekering. Ook een eventuele borstcorrectie moet vooraf door onze medische adviseur beoordeeld worden. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen. Ook een vergoeding voor een eventuele correctie vraag je vooraf bij ons aan.

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Hysterectomie en adnectomie

Dit is het verwijderen van de baarmoeder en eierstokken. Je krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. Je hebt vooraf toestemming van ons nodig als je naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen.

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van medisch specialistische zorg

Colpectomie

Dit is het verwijderen van de vagina. Je krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. Je hebt vooraf toestemming van ons nodig als je naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen.

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van medisch specialistische zorg

Testisprothese

Een testisprothese is een kunststofbolletje in de vorm van een zaadbal. Je krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. Je hebt vooraf toestemming van ons nodig als je naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen.

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Phalloplastiek

Dit is een constructie van een penis, met of zonder urinebuis. Ook de epilatie van de schaamstreek hoort hierbij. Je krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. Je hebt vooraf toestemming van ons nodig als je naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen.

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Metadoioplastiek

Dit is een constructie van een micropenis, met of zonder urinebuisverlenging. Je krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. Je hebt vooraf toestemming van ons nodig als je naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen.

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Erectieprothese

Een erectieprothese (penisprothese, penispompje) is een implantaat dat in de penis wordt gebracht. Dit kan alleen als je ook een phalloplastiekoperatie hebt gehad. Je krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. Je hebt vooraf toestemming van ons nodig als je naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen. Voor de beoordeling van je aanvraag volgens wij de richtlijnen van het Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU). De kosten van een uitwendige penisprothese, hesje of binder krijg je niet vergoed.

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Invriezen van eicellen

Alleen als je een medische indicatie hebt, kun je een vergoeding krijgen voor het afnemen, invriezen en bewaren van geslachtscellen.

Bekijk de vergoeding voor het invriezen van eicellen
Reiskosten

Reiskosten van en naar de transgenderbehandelingen en -operaties krijg je niet vergoed.

Uitwendige penisprothese
Dit hulpmiddel krijg je niet vergoed.
Hesje of binder

Deze hulpmiddelen krijg je niet vergoed.

Gezichtsoperaties

Dit kunnen ingrepen zijn aan de kaak, kin, voorhoofd en neus.

Je medisch specialist stelt vooraf een advies op voor de operatie. Hierbij onderbouwt je medisch specialist waarom er sprake is van een passabiliteitsprobleem. Er is sprake van een passabiliteitsprobleem als een transgender persoon door voorbijgangers niet als het ervaren gender wordt herkend. Voorbijgangers kunnen bijvoorbeeld een schrikreactie vertonen of vreemd of niet respectvol reageren. Je medisch specialist geeft aan welk uiterlijk kenmerk of kenmerken het meeste bijdragen aan het passabiliteitsprobleem en op welke manier de voorgenomen ingreep of ingrepen aan dat uiterlijk kenmerk het passabiliteitsprobleem zullen opheffen.

Dit advies met onderbouwing legt je medisch specialist samen met duidelijke foto's ter beoordeling voor aan onze medisch adviseur. De medisch adviseur beoordeelt of het advies en de onderbouwing van de medisch specialist navolgbaar is.

Alleen de ingreep of ingrepen die noodzakelijk zijn om het passabiliteitsprobleem op te lossen komen in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. Vraag je zorgverlener om de aanvraag te doen.

Je krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden van plastische chirurgie

Vraag wachtlijstbemiddeling aan

Voor persoonlijk advies kun je met ons bellen via: (058) 291 33 00 op maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur. De wachtlijstcoördinator zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk wordt geholpen.

Vraag makkelijk en snel online zorgbemiddeling aan. De wachtlijstcoördinator zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk wordt geholpen. 

Meer informatie over wachtlijstbemiddeling.

Online wachtlijstbemiddeling aanvragen 

Heb je een vraag?

(058) 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur. Zaterdag 28 december zijn wij van 10.00 - 14.00 uur bereikbaar.


Of chat met ons via De Friesland App: