Klaar met zittend werken? Kom uit je (bureau)stoel!

Artikel
31-05-2024
5 min
Jarenlang was ik in de veronderstelling dat ik een actief (en gezond) leven leidde. In de stad waar ik woon, pak ik vaak de fiets, sport ik zeer regelmatig fanatiek en op een werkdag (ik doe voornamelijk zittend werk) maak ik altijd een lunchwandeling. Toen ik een aantal jaar geleden mijn lichamelijke activiteit ging bijhouden voor een intern leefstijlprogramma zag ik de verzamelde data dan ook met vertrouwen tegemoet. Maar was dit terecht?
Jarno Sikken, accountmanager De Friesland

Tegenvallende resultaten: het zat me niet mee

De resultaten vielen mij echter rauw op mijn dak. Met het uitlezen van de data van mijn sporthorloge bleek namelijk dat ik, gedurende een normale werkdag, veel te veel zat; namelijk gemiddeld 11 uur. Dus bijna de helft van een dag zat ik op mijn (luie) kont! Tijdens mijn werk zit ik vaak thuis of op kantoor achter mijn laptop, bij klanten zit ik altijd aan tafel, we vergaderden zittend en vanwege mijn ambulante functie zit ik ook nog eens vaak in de auto. Bij thuiskomst zit ik aan de eettafel en daarna vaak op de bank te Netflixen. Zitten, zitten, zitten dus.

Sporten compenseert zittend werk niet

In het gesprek met de vitaliteitscoach leerde ik dat mijn vele sedentair (inactief) gedrag niet kan worden gecompenseerd door een paar keer in de week fanatiek te sporten. In die periode kwamen ook vaker berichten in de media waarop werd gesteld dat zitten het nieuwe roken is. Toen ik dat voor het eerst hoorde, dacht ik dat het wat overdreven werd gesteld. Roken is namelijk altijd slecht en dat is zitten niet. Maar toen ik mij erin ging verdiepen bleek dat te veel zitten misschien wel even grote risico’s heeft. Professor Hidde van der Ploeg van Vrije Universiteit van Amsterdam, zegt hier het volgende over. Wanneer we te veel zitten, vertraagt onze stofwisseling, wat vervolgens kan leiden tot gewichtstoename en obesitas. Bovendien kan te veel zitten het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verhogen en dit kan zelfs vroegtijdig overlijden tot gevolg hebben. Máár de schade beperkt zich niet alleen tot fysieke gezondheid. Te veel zitten kan ook een negatieve invloed hebben op ons mentale welzijn. Het kan leiden tot stress, angst en depressie, terwijl regelmatige lichaamsbeweging juist kan helpen om deze problemen te verminderen. Ook zorgt bewegen ervoor dat er meer bloed naar je hersenen gaat waardoor je alerter blijft. Kortom: veel nadelige effecten dus.

Het moge duidelijk zijn, te veel zitten is ongezond

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten

Het moge duidelijk zijn, te veel zitten is ongezond. Toch zijn wij, met name in de westerse wereld, dit steeds meer gaan doen. Wij leven nu eenmaal in een wereld waarin comfort en gemak hoog in het vaandel staat. Ook hebben wij in Nederland een grote kenniseconomie. Het hoge opleidingsniveau heeft ervoor gezorgd dat wij veel kenniswerkers hebben. Kenniswerkers hebben veelal zittend werk en zitten dus vaak vele uren per dag achter een bureau en werken in een kantoor met parkeergarage, lift en bedrijfsrestaurant. Dit zorgt ervoor dat wij veel te veel zitten, namelijk gemiddeld 8,9 uur per dag. Van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zit 26% meer dan 8,5 uur gemiddeld per dag. De rest van de EU zit 11% gemiddeld langer dan 8,5 uur. Volgens TNO is Nederland hiermee ‘Europees kampioen zitten’. Er zijn, uiteraard, grote verschillen tussen beroepsgroepen en sectoren. In de financiële (7 uur) en ICT-sector (6,8 uur) wordt het meest gezeten. De sectoren waar het minst wordt gezeten zijn landbouw (3,2 uur) en horeca (1,3 uur).

Meer beweging op kantoor stimuleren

Wat kun je nou doen om gedurende een normale werkdag actiever te worden en meer beweging op kantoor te stimuleren? Dit kan door je leven (fysiek) zwaarder te maken. Ga bijvoorbeeld met je (elektrische) fiets naar het werk i.p.v. met de auto of openbaar vervoer, parkeer je auto verder weg van kantoor, maak gebruik van een hoog/laag bureau, ga met de trap i.p.v. met de lift, ga naar de wc op een andere afdeling/ verdieping, haal koffie voor jezelf en/of maak een lunchwandeling. Ook kan je met collega’s afspreken om staand te vergaderen, of op zijn minst daarmee te beginnen. Dat is ook nog eens efficiënter; agendapunten worden sneller behandeld en er worden makkelijker beslissingen gemaakt. Hierdoor kan je ook als kenniswerker makkelijker de beweegnorm van 2,5 uur per week halen.

Door deze simpele maar effectieve dingen toe te passen in mijn normale werkdag zit ik zelf tegenwoordig gemiddeld nog maar 8 uur per dag. Ik merk dat ik fitter en energieker de dag door kom dan voorheen, en dat gun ik iedereen. Dus, kom eens wat vaker uit je (bureau)stoel en maak het jezelf wat minder gemakkelijk!

Benieuwd wat je kunt doen als werkgever om je medewerkers in beweging te brengen?

Als werkgever kun je medewerkers faciliteren en inspireren om zo meer beweging op kantoor te stimuleren. Bijvoorbeeld door het kantoor van hoog/laag bureaus, balansborden en/ of bureaufietsen te voorzien. Ook kun je medewerkers aanmoedigen om met de fiets naar kantoor te komen, vaker de trap te pakken of een lunchwandeling te maken. Wij noemen dit dynamisch werken. Kennisoverdracht is naar mijn mening ook erg belangrijk, want als je als medewerker weet waarom bewegen goed is, kom je (sneller) in beweging. Een workshop ‘Het Nieuwe Gezonde Werken’ van Pim Mulier biedt kennis en inspiratie over dit onderwerp. Met een vitaliteitsprogramma als Fitter Up met Healthcoin neem je de hele organisatie mee in een gezonde leefstijl. Hierbij worden medewerkers uitgedaagd om met gezond gedrag (meer bewegen, gezonder eten, beter rusten) gezondheidsmunten te verdienen, die je aan het eind kan inwisselen voor gezonde producten of diensten. Aan het eind van het programma gaven medewerkers aan dat zij zich fitter voelen en productiever waren dan daarvoor. Win-win voor de werkgever dus!

In gesprek met Jarno over duurzame inzetbaarheid?

Jarno Sikken is accountmanager Zakelijke Markt & Affinities bij De Friesland. Hij ondersteunt organisaties onder andere bij het gezonder en vitaler maken van werknemers. Wil jij eens met Jarno in gesprek over duurzame inzetbaarheid? Stuur een e-mail naar: jarno.sikken@defriesland.nl.

Gerelateerde artikelen

Jarno Sikken, accountmanager De Friesland
Artikel
4 min

Amplitie: een positieve kijk op inzetbaarheid

Werkgever of werknemer: amplitie heeft een positieve uitwerking op de gehele organisatie.
Nynke Meijer, leidinggevende bij TIKO Kinderopvang
Artikel
4 min

TIKO Kinderopvang en duurzame inzetbaarheid

Bij TIKO Kinderopvang is veel aandacht voor vitaliteit. De organisatie maakt al sinds 2021 gebruik van FitterUp.
Keimpe Veenstra voor station Leeuwarden
Artikel
3 min

Aandacht voor gezondheid en vitaliteit: dat loont

Eén van mijn klanten stuurt zijn werknemers maandelijks een nieuwsbrief. Tot zover niks bijzonders. Wél bijzonder is het onderwerp ervan: vitaliteit.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of neem contact op via:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Independer score 8.2 Klantwaardering op Independer