Vitaliteitsbeleid: bemoeizucht of betrokkenheid?
Waarom werkgevers een vitaliteitsbeleid willen
Tegelijkertijd doen dezelfde werkgevers hun best om het ziekteverzuim laag te houden en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verlengen. Want een zieke medewerker kost minstens 250 euro per dag en dat is exclusief de kosten van eventuele vervanging. Gezonde en vitale medewerkers zijn creatiever, productiever en minder vaak ziek. Daarnaast stimuleert een gezonde werkomgeving om thuis ook gezonder te leven. Er valt dus zowel voor werkgever als werknemer genoeg te winnen met een vitaliteitsbeleid.
Dit is wat werknemers ervan vinden
Zien werknemers een vitaliteitsbeleid inderdaad als bemoeienis? Uit onderzoek blijkt dat 76% van de medewerkers vindt dat leefstijl en vitaliteit op de werkvloer van belang zijn. Een ruime meerderheid (65%) geeft zelfs aan het persoonlijk budget liever in te zetten voor gezondheid, leefstijl en ontspanning dan aan opleidingen en trainingen.
Vitaliteit in je HR-beleid
Uit onderzoek blijkt ook dat medewerkers het prima vinden als ze positief gestimuleerd worden door de werkgever. De overgrote meerderheid geeft wel aan dat zij niet willen dat de werkgever zich actief gaat bemoeien met hun leefstijl. Ik voorzie dat dat percentage afneemt in de komende jaren en dat er steeds meer werkgevers zullen zijn die vitaliteit opnemen in hun HR-beleid. De grens van wat wel en niet geaccepteerd wordt door medewerkers schuift daarmee op.
Gezonde en vitale medewerkers zijn creatiever, productiever en minder vaak ziek
Werkt een vrijblijvend vitaliteitsbeleid?
In de afgelopen jaren hebben wij veel werkgevers zien worstelen met vitaliteit en het intern op de kaart zetten daarvan. Bij een vrijblijvend vitaliteitsaanbod is het gebruik beperkt en zijn de effecten ook minimaal. Ik heb vaak voor halflege zalen gestaan omdat HR heel enthousiast was, maar de medewerkers niet kwamen opdagen. Maar verplichten om mee te doen aan, bijvoorbeeld, een afslankcursus is natuurlijk taboe. Waar ligt dan de gulden middenweg?
Medewerkers inspireren
Ik vind dat je als werkgever verplicht bent om je mensen niet alleen het aanbod te doen, maar ook regelmatig activiteiten moet organiseren. Zo kun je het aanbod weer over het voetlicht brengen en medewerkers inspireren om er mee aan de slag te gaan. En dat mag van mij best ingebed worden in een werkoverleg of in een bedrijfsuitje waarbij iedereen aanwezig is. Waarom zou je het nuttige niet met het aangename verenigen?
Gezond steuntje in de rug
Daarom bieden wij in samenwerking met De Friesland kennisworkshops over leefstijl en individuele leefstijlbegeleiding en gezonde kookworkshops. Die zijn gezellig, goed voor de teamspirit én je steekt er wat van op. En ook de Personal Food Coach App van Mama Mascha kan medewerkers helpen bij een gezonde leefstijl. De combinatie van verantwoorde en lekkere dagmenu’s zorgen voor een gezond steuntje in de rug.