Welke ondersteuning kan ik krijgen?
Je huisarts
De huisarts kan samen met je onderzoeken of er sprake is van dementie en wat dan de mogelijkheden zijn voor behandeling of begeleiding. De huisarts kan je doorverwijzen naar een neuroloog, specialist ouderengeneeskundige of geriater voor nader onderzoek.
Je gemeente
Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) biedt je gemeente ondersteuning. Samen met jou bepaalt de gemeente of je ondersteuning nodig hebt en in welke vorm. Denk hierbij aan:
- inzet van vrijwilligers
- huishoudelijke hulp
- dagbesteding
- maaltijdservice
- ondersteuning die er specifiek op is gericht dat je mantelzorger voor je kan blijven zorgen (mantelzorgondersteuning of respijtzorg)
Via je gemeente kun je een beroep doen op cliƫntondersteuners, die jij en je mantelzorger helpen de juiste ondersteuning te vinden. Wil je meer weten? Neem dan contact op met je gemeente.
De Friesland
De Friesland helpt je graag om zorgvragen te beantwoorden en om je door te verwijzen naar de juiste personen en instanties. Vanuit de basisverzekering worden huisartsenzorg, wijkverpleging en specialistische zorg vergoed en bijvoorbeeld de ondersteuning door een casemanager dementie. Ook bieden we vergoedingen voor mantelzorgers in onze aanvullende verzekeringen.
Bekijk hoe we u kunnen helpen bij mantelzorg
Lees meer over casemanagement
Zorgkantoor Friesland
De zorg voor iemand met dementie kan in de loop van de tijd steeds zwaarder worden. Soms ontstaat dan een situatie dat 24 uur per dag verzorging, verpleging en begeleiding nodig is. Wlz-zorg thuis of opname in een verpleeghuis is dan in beeld. Je hebt daarvoor een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg nodig (Wlz).
Lees meer over de Wlz op de website van Zorgkantoor Friesland