Wat is een diagnose-behandelcombinatie (DBC)

DBC is een afkorting van diagnose-behandelcombinatie. Je krijgt te maken met een DBC als je wordt behandeld in een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (zbc). Bijvoorbeeld wanneer je je been hebt gebroken. Je wordt onderzocht door een arts, krijgt een röntgenfoto en je been wordt ingegipst. Al die handelingen kosten geld. Het ziekenhuis stuurt niet voor elke handeling een rekening aan ons, maar maakt daarvan één ‘pakketje’. Dit pakketje is de DBC. Deze werkwijze is door de overheid vastgesteld.

Wat kost een DBC?

De prijs van de DBC is een gemiddelde prijs. Elke behandeling is immers anders. Zo wordt bij de ene patiënt maar één röntgenfoto gemaakt, terwijl er bij de andere drie nodig zijn voor een goed resultaat. Sommige patiënten liggen vijf dagen in het ziekenhuis, anderen mogen al eerder naar huis. Door de DBC blijft de prijs van de behandeling voor iedereen hetzelfde. Dan heeft de medisch specialist de ruimte om voor iedere patiënt een behandeling op maat te maken.

Welke DBC geldt er voor mijn behandeling?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Er zijn namelijk zo’n 4500 DBC’s voor alle mogelijke behandelingen in een Nederlands ziekenhuis. Welke DBC voor jou geldt, is afhankelijk van heel veel zaken. Moet je overnachten in het ziekenhuis of mag je gelijk weer naar huis? Moet je een operatie ondergaan? Is er nog aanvullend onderzoek nodig, zoals een CT-scan? Ook het aantal bezoeken aan de medisch specialist kan een rol spelen.

Hoe lang loopt een DBC?

Een DBC start bij het eerste contact van een patiënt met het ziekenhuis. Dit hoeft niet altijd de eerste afspraak bij een medisch specialist te zijn, maar kan ook een eerder telefonisch contact, bloedprikken of het maken van een röntgenfoto zijn. De DBC mag niet langer lopen dan 120 dagen. Daarna maakt het ziekenhuis de rekening op en stuurt deze naar ons. Het ziekenhuis moet hiervoor dan wel een contract met ons hebben.

Wat als mijn behandeling langer dan 120 dagen duurt?

Het kan natuurlijk voorkomen dat een behandeling langer dan 120 dagen duurt. In dat geval wordt er direct een nieuwe DBC gestart. Dit noemen we een vervolg-DBC. De startdatum van de vervolg-DBC sluit aan op de datum waarop de vorige DBC is gestopt. Dat betekent dat de startdatum van de vervolg-DBC niet gelijk hoeft te zijn aan het eerste ziekenhuisbezoek na het stoppen van de vorige DBC.

Moet ik eigen risico betalen?

Als je wordt behandeld in het ziekenhuis, moet je eigen risico betalen. In welk jaar je dit moet betalen, is afhankelijk van de begindatum van de DBC. Ligt die in 2023, dan wordt het eigen risico van 2023 aangesproken. Ook als de behandeling voor het grootste deel in 2024 plaatsvindt.

Kan ik zien welke DBC voor mijn behandeling is gedeclareerd?

Ben je benieuwd naar de DBC die voor jouw behandeling is gedeclareerd? Een uitgebreid overzicht van de afspraken, gemaakte foto’s, bloedonderzoeken of andere activiteiten vind je online, in Mijn De Friesland bij Zorgkosten of in De Friesland App.

Gerelateerde artikelen

Twee mannen en een vrouw vergaderen met een laptop
Artikel
3 minuten

PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving)

De PGO is een belangrijk ontwikkeling in de digitalisering van de zorg. Het is een handige app waar al je medische informatie in staat. Op termijn moeten PGO’s zorgen voor betere communicatie en efficiëntie in de zorg.
Artikel
3 minuten

Jongeren snel helpen

Je ouders gaan scheiden, waardoor je je boos en somber voelt. Je wordt gepest op school of je vindt het lastig om contact te leggen met anderen. Het zijn allemaal problemen waarmee kinderen en jongeren bij POH-GGZ Jeugd kunnen aankloppen.
Zorg consultant Carina staat in het centrum van Leeuwarden
Artikel
3 minuten

Jouw gids door het zorglandschap

Het Loket helpt mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Als de zorg of ondersteuning die zij nodig hebben, nét buiten alle potjes valt en ze overal ‘nee’ te horen krijgen.

Heb je een vraag?

(058) 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of chat met ons via De Friesland App:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Klantwaardering op Independer