Gezond op reis - 3x fit in het vliegtuig

De zomervakantie is één van de hoogtepunten van het jaar. Nóg fijner: het levert ook nog eens gezondheidsvoordelen op. Minder stress, positief effect op relaties, goed voor je hart én geestelijke gezondheid. Hoe blijf je op vakantie gezond en relaxt? Dat begint met een goede start: 3 x fit in het vliegtuig. 

1. Water tanken

Drink heel veel water. De lucht in de cabine van het vliegtuig heeft namelijk een veel lagere luchtvochtigheid waardoor het lichaam meer vocht verdampt en uitdroging op de loer ligt. Probeer ieder uur twee glazen water te drinken. Geen dorst? Toch drinken. Je lichaam geeft minder dorstsignalen als je aan het uitdrogen bent. Proosten op de vakantie met wijn of een vrolijke cocktail in de hand is misschien verleidelijk, een goed idee is het niet. Voordat je het vliegtuig instapt en tijdens de vlucht is alcohol en sloten koffie drinken geen aanrader. Ze onttrekken vocht aan je lichaam en kunnen daardoor uitdroging tijdens de vlucht bevorderen. 

Geen dorst? Toch drinken. Je lichaam geeft minder dorstsignalen als je aan het uitdrogen bent.

2. Lichte maaltijden

Vliegtuigmaaltijden zijn soms geen culinaire hoogstandjes, maar wel calorieënbommen. Dit komt door de hoeveelheid suiker, vet en zout (lees: nóg meer water bijtanken). Een opgeblazen gevoel, uitdroging en maagzuur zijn geen recept voor een droomstart van je vakantie. Eet daarom alleen lichte maaltijden. Hoe zwaarder de maaltijd, des te meer energie het kost om te verteren en dus des te vermoeider je wordt.

De gerechten die op je uitklaptafeltje worden geserveerd lijken meestal vrij licht, maar bestaan vaak uit (gevulde)koek, witte rijst en (gebakken) aardappelen. De suikers en koolhydraten die hierin zitten, laten uw bloedsuikerspiegel sterk pieken. Gevolg: kort na de maaltijd krijg je alweer trek én een energiedip cadeau. Eiwitten doen het in de lucht beter, zoals een stukje vis of kip.

Handig om zelf mee te nemen: gezonde vetten van ongebrande noten geven je toch een verzadigd gevoel. (Gedroogd)fruit is eveneens een goed idee. Vaak verwarren wij honger met dorst en eten we iets terwijl een paar slokken water het gevoel had kunnen verhelpen. Herkenbaar? De truc: drink eerst iets in plaats van naar die zak chips te grijpen. Heb je een half uurtje later nog steeds trek, dan kun je alsnog iets eten. 

3. Vliegtuig-loopje

Maak voor je het vliegtuig instapt nog een wandeling of loop op het vliegveld met een grote boog om de roltrappen heen voor extra meters. Op deze manier brengt je je bloedsomloop lekker op gang en het is goed om je lijf nog even in beweging te zetten voordat je uren stil moet zitten. Fijn voor je darmen.

Beweeg ook tijdens de vlucht regelmatig: sta elk uur even op, loop heen en weer en de fanatiekelingen maken een paar diepe kniebuigingen (squats). Vanuit je stoel is bewegen ook mogelijk zoals knieën naar je toe trekken, draaiende bewegingen maken met je voeten en armen uitstrekken. Om de vakantiesfeer goed te houden, denk bij dit laatste wel om je medepassagiers.

Eetbagage

Uiteraard is het ondenkbaar om als een ware cateraar met een complete koelbox het vliegtuig in te stappen. Toch kun je gezonde snacks meenemen, zolang het maar geen vloeistof is van meer dan 100 ml. Wil je liever niets verspillen, zorg er dan voor dat je je favoriete meegebrachte fruit in het vliegtuig al verorbert. Voor sommige bestemmingen geldt dat je het fruit niet het land in mag nemen. Lekker opeten dus.

Gerelateerde artikelen

Artikel
2 minuten

Goede zonnebril met korting

Waarom is een zonnebril belangrijk en wat is eigenlijk een goede zonnebril? Je leest het in de zonnebril checklist.
Artikel
3 minuten

Zo voorkom je vrijetijdsziekte

Wat is vrijetijdsziekte en hoe kun je het voorkomen? We geven 5 tips voor een relaxte vakantie.
René van Duuren staat in gebouw in Marokko
Artikel
3 minuten

René kreeg snel hulp in het buitenland via Dokter Appke

Tijdens een camperreis door Marokko krijgt René van Duuren gezondheidsklachten. Gelukkig krijgt hij via Dokter Appke snel de hulp die hij nodig heeft.
8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Klantwaardering op Independer