Toekomst ziekenhuiszorg in Friesland Ziekenhuizen en zorgverzekeraars tekenen intentieverklaring
Op de foto
Op de foto: Achterste rij van links naar rechts; Sjouke Schiere, Tjeerd Rijpma, Froukje Ubels, Patrick Vink, Rik Gerritsen, Lot van Rassel, Kim Hogeman, Tako Klabbers, Cid Berger. Voorste rij van links naar rechts; Nick Suurmond, Eefje van der Hoorn, Ben Melchers, Rutger de Vries, Peter Langenbach, Marcel Kuin, Samuel Smits, Daniel Hess, Dion Coumans.
Actief betrokken bij toekomstplannen
Vanaf het begin zijn wij betrokken bij de gesprekken over de toekomst van de Friese ziekenhuiszorg. We doen dat vanuit onze rol als belangenbehartiger van onze verzekerden. Met als doel om onze verzekerden ook op langere termijn toegang te kunnen blijven bieden tot kwalitatief goede ziekenhuiszorg in de regio. Wij denken dat we (streek)ziekenhuizen in Friesland kunnen behouden door vanaf 2034 terug te gaan van vier naar drie ziekenhuizen. Dat klinkt wellicht tegenstrijdig maar is volgens ons de beste oplossing voor de groeiende vraag naar zorg door de vergrijzing en het personeelstekort dat nu al groot is en de komende jaren alleen maar gaat toenemen.
Regelmatig overleg tussen betrokken partijen
De afgelopen tijd is over de plannen regelmatig contact geweest met zorgaanbieders en gemeenten en Provincie. Zo hebben we recent een presentatie gekregen van de gemeenten Súd-West Fryslân en Heerenveen over de onderzoeken die zij hebben laten doen door Planbureau Fryslân en Lysias. Onderzoeken die breed hebben gekeken naar de impact, zowel sociaal, economisch en maatschappelijk. We hebben dit mede als input gebruikt voor de verdere uitwerking van de routekaart. De komende periode gaan we nog vaker in overleg met alle stakeholders. En na de zomer gaan we starten met het betrekken van de inwoners van Friesland en de randgebieden daar omheen.
Inwoners gevraagd mee te denken over de toekomst van de ziekenhuiszorg
Zorgbelang Fryslân start met een groot noordelijk inwonerparticipatietraject over de toekomst van de Friese ziekenhuiszorg. Zorgbelang doet dit in opdracht van de Friese ziekenhuizen en de zorgverzekeraars De Friesland, Zilveren Kruis en VGZ. Aanleiding is het plan om over tien jaar terug te gaan van vier naar drie ziekenhuizen, waarbij de ziekenhuizen in Heerenveen en Sneek opgaan in een nieuw te bouwen ziekenhuis in Joure. Dit plan vloeit voort uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). De ziekenhuizen en zorgverzekeraars tekenden afgelopen week een intentieverklaring, waarbij ze afspreken om zich maximaal in te zetten om dit plan voor elkaar te krijgen.
Goed informeren en weten wat er speelt bij inwoners
De inwonerparticipatie heeft twee doelen. In de eerste plaats het goed informeren van de inwoners over dit initiatief en de noodzaak ervan. Daarnaast willen de initiatiefnemers graag weten waar inwoners zich zorgen over maken. Bijvoorbeeld: wat blijft er aan zorg in Sneek en Heerenveen? Hoe organiseer je de verbinding met andere zorgaanbieders? Wat betekent het voor de hoogcomplexe zorg in Leeuwarden? Hoe zorg je voor goed openbaar vervoer? Die op- en aanmerkingen kunnen partijen dan vervolgens betrekken bij het uitwerken van hun plannen.
Intentieverklaring ziekenhuizen en zorgverzekeraars
In de intentieverklaring hebben de ziekenhuizen en zorgverzekeraars afgesproken om het scenario van vier naar drie ziekenhuizen verder uit te werken. Ze kijken welke stappen er nodig zijn om eind 2026 de plannen gereed te hebben om in 2034 de deuren van een nieuw ziekenhuis in Joure te kunnen openen. De intentieverklaring is geen besluit, maar betekent dat de ziekenhuizen en zorgverzekeraars zich maximaal inspannen om dit mogelijk te maken.
Blijf op de hoogte van alle veranderingen en ontwikkelingen rondom de ziekenhuiszorg in Friesland via Ziekenhuiszorg Friesland.