Mantelzorg en werk
Maak het bespreekbaar
Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk dat je werkgever op de hoogte is van de mantelzorgtaak die je hebt. Zo kan hij er rekening mee houden wanneer het voor jou te druk wordt. Tot nu toe stelt bijna de helft van de mantelzorgers hun leidinggevende niet op de hoogte. Omdat er geen aanleiding voor is, of omdat ze verwachten dat de leidinggevende er niet open voor staat.
Zonde, want driekwart van hen die het wel vertellen, geven aan dat ze van de leidinggevende hiervoor veel begrip ontvangen. Hoog tijd dus om je werkgever te informeren.
Een op de drie mantelzorgers vraagt geen hulp, ook niet wanneer dat wel nodig is.
Maak afspraken
Veel werkende mantelzorgers kunnen hun werktijden moeilijk combineren met mantelzorg. Zij wringen zich in allerlei bochten om toch zorg te kunnen blijven leveren. Zo vraagt drie op de tien regelmatig vrij en is één op de tien zelfs minder gaan werken of gestopt met werken. Dit is zowel voor jou als je leidinggevende niet fijn. Daarom is het verstandig samen met je leidinggevende afspraken te maken over hoe je jouw werk en mantelzorg kunt combineren. Een op de zeven mantelzorgers doet dit al en is daar zeer positief over! Voorbeelden hiervan zijn afspraken over flexibele werktijden, meer inspraak in de planning of extra verlofuren. Het tijdig maken van deze afspraken met je leidinggevende kan overbelasting voorkomen.
Schakel tijdig hulp in
Ook wanneer je afspraken maakt, kan het zijn dat het allemaal te veel wordt. Dat is begrijpelijk. Belangrijk is om dan tijdig aan de bel te trekken. Bij de mensen om je heen en op je werk. Je kunt dan samen kijken hoe je ondersteund kan worden. Ook wij kunnen hierover met je meedenken. Lees meer op de pagina mantelzorg. Hiervoor kun je terecht bij de Mantelzorglijn op (058) 291 3232. De Mantelzorglijn is bereikbaar op kantoordagen van 09.00 tot 12.00 uur.