Jan Lieuwe Kuipers organiseert de Hunzeloop wandeltocht
Elke derde zaterdag in september draait in het Drentse Zuidlaren alles om wandelen. Tijdens de jaarlijkse Hunzeloop leggen de ruim duizend enthousiaste deelnemers afstanden af tot wel 25 kilometer. Jan Lieuwe Kuipers is één van de organisatoren van de Hunzeloop. ‘Het is mooi om bij te dragen aan een evenement dat mensen stimuleert om te bewegen.’
Fanatieke wandelaar
Hij is een fanatieke wandelaar. Zijn hele leven al. ‘De bush in’ en maar zien waar je uitkomt, in etappes een lange-afstand-wandelpad afleggen of juist meelopen met een georganiseerde wandeltocht: Jan Lieuwe Kuipers doet het allemaal even graag. Niet gek dus, dat hij zich als vrijwilliger inzet voor de organisatie van de Hunzeloop, de jaarlijkse wandeltocht vanuit zijn woonplaats Zuidlaren. ‘Ik werd in 2019 gevraagd om daarbij te helpen en dacht: ik heb tijd en het lijkt me wel leuk, dus waarom niet?’, blikt hij nuchter terug.
Ik bekijk of de paden goed begaanbaar zijn, zodat de deelnemers niet voor onverwachte verrassingen komen te staan.
Op pad om de routes te controleren
Sindsdien is de Hunzeloop een vast onderdeel in het leven van Jan Lieuwe. Want hoewel de tocht jaarlijks in september plaatsvindt, beginnen de voorbereidingen al ver daarvoor. Met het “voorlopen” van de routes bijvoorbeeld: ‘Onze route-ontwerper stelt elk jaar nieuwe routes samen. Daarna ga ik met zijn ontwerp op pad om te controleren of de routes inderdaad geschikt zijn voor de Hunzeloop. Ik bekijk of de paden goed begaanbaar zijn en of er bijvoorbeeld geen afgesloten stukken tussen zitten, zodat de deelnemers van de Hunzeloop niet voor onverwachte verrassingen komen te staan.’
Aanwijzingen van de ontwerper
Hoewel het voorlopen van de routes hoort bij zijn vrijwilligerswerk voor de Hunzeloop, voelt het voor Jan Lieuwe niet als een verplichting: ‘Wandelen doe ik toch. In plaats van mijn eigen route te bepalen, volg ik nu een keer de aanwijzingen van onze ontwerper. Ik denk altijd dat ik de omgeving van Zuidlaren aardig goed ken, maar de routes leiden elke keer weer langs plekjes waar ik nog nooit geweest ben. Daardoor is het elk jaar weer leuk om ze te verkennen.’
Team van vrijwilligers
In de aanloop naar de dag waarop de Hunzeloop plaatsvindt, houdt Jan Lieuwe zich bezig met allerhande regelzaken. Dixi’s en dranghekken bestellen bijvoorbeeld. Of met Het Drentse Landschap afstemmen wanneer de bermen langs smalle paden worden gemaaid. ‘Het regelwerk doe ik niet alleen hoor, maar samen met anderen. We hebben een team van zes man dat zich jaarrond bezighoudt met de Hunzeloop, maar op de dag zelf zijn er wel dertig vrijwilligers in touw.’
Hand-en-spandiensten verrichten
Want als het dan zover is, op die derde zaterdag in september, dán moet het gebeuren. Dan reizen ruim duizend deelnemers af naar Zuidlaren voor een tocht door het mooie Drentse landschap. ‘De vrijdag van tevoren zetten we met pijlen de routes uit en richten we het startterrein in. Op zaterdag zijn het vooral de andere vrijwilligers die het parkeren in goede banen leiden, startbewijzen scannen en medailles uitdelen. Ik verricht hand-en-spandiensten waar nodig. Ik wijs mensen de weg en zorg dat iedereen die meehelpt voorzien wordt van koffie – heel belangrijk natuurlijk!’
Het is mooi om te zien hoe alles op zo’n dag samenkomt.
Mooie routes en goed geregeld
Tussen de hand-en-spandiensten door heeft Jan Lieuwe gelukkig wel af en toe tijd om alle gebeurtenissen in zich op te nemen. ‘Het is mooi om te zien hoe alles op zo’n dag samenkomt. Al die voorbereidingen, de inzet van alle vrijwilligers, en het enthousiasme van de deelnemers.’ Wat hem de meeste voldoening geeft? ‘Als de hele dag zonder grote incidenten verloopt, dat allereerst. En als deelnemers naderhand laten weten dat ze de routes mooi vonden en dat alles goed geregeld was, word ik daar ook blij van. Daar doen we het voor.’
Geen heldendaad, maar iets heel normaals
De editie van 2024 laat niet lang meer op zich wachten. Voor Jan Lieuwe zijn de voorbereidingen dan ook alweer in volle gang. ‘Het is gewoon leuk om hiermee bezig te zijn. Om er met elkaar weer een mooie dag van te maken.’ De nuchtere vrijwilliger ziet zichzelf dan ook ‘sowieso’ niet als stille held. ‘Dat is veel te veel eer. Ik doe iets wat ik leuk vind – wandelen – en draag bij aan een evenement dat mensen stimuleert om te bewegen, om fit te worden. Dat is voor mij geen heldendaad, maar iets heel normaals.’
Uitgeschreven tekst van de video
MUZIEK VAN DE FRIESLAND
(Beeldtekst: Jan Lieuwe – vrijwilliger Hunzeloop wandeltocht #StilleHelden)
(Op een terras in Zuidlaren nemen Jan, Tjisse en Ina plaats. Ze bekijken de medailles voor de komende Hunzeloop wandeltocht. We horen Ina vertellen)
Jan is eigenlijk een heel rustig iemand. Die zich niet gauw boos laat maken of ergens over opwindt. Straalt ook altijd rust uit.
(Tjisse komt in beeld, ze zijn nog steeds de medailles aan het bekijken, we horen hem vertellen).
Jan-Lieuwe is echt een stille kracht. Je hoort hem bijna nooit, maar op het moment dat hij wat zegt dan moet je echt de oren gespitst houden want dan doet het er ook toe.
(Ina vertelt. En ondertussen zitten ze aan tafel en bekijken ze routes op de laptop van Tjisse)
Voor de Hunzeloop controleert hij de routes. We hebben een routebouwer en die stuurt de routes naar Jan Lieuwe. Al op tijd in het jaar, want de voorbereidingen beginnen al vroeg. En dan gaat hij zo nu en dan die routes controleren. Dan loopt hij één van de routes om tegen te gaan dat we niet tegen verassingen aan lopen onderweg want dat zou op de dag zelf heel raar zijn.
(Tjisse vult aan)Hij is altijd bereid om alles te doen. Nieuwe routes bedenken, de hoofdlijnen uitzetten. Als de routebouwer de details beschreven heeft dan gaat hij controleren, kijken: klopt het. Zijn er nog aandachtspunten? Dan geeft hij dat door.
(Ina vertelt. Ondertussen zijn Ina, Tjisse en Jan in actie gekomen en brengen ze spullen van de Hunzeloop naar een schuurtje. En laden ze wat pijlbordjes en elastieken in een rugzak)
Vrijwilligers zijn voor ons als organisatie heel belangrijk. Want die heb je nodig om al je activiteiten te kunnen doen. En als je de vrijwilligers niet hebt, ja dan kunnen uiteindelijk de activiteiten niet doorgaan. En dat is natuurlijk heel zonde want we hebben heel veel mensen die graag, in dit geval, bij de Hunzeloop wandelen. En daar heb je mensen voor nodig.
(Nog steeds in de schuur horen we Tjisse praten)
Waarom ik denk dat hij dit doet? Omdat hij het leuk vindt en zijn toegevoegde waarde ziet. Ook de samenwerking binnen een prettig team op prijs stelt.
(Ina vertelt weer en ondertussen wandelen de drie ergens op de route net buiten Zuidlaren. Jan plaatst routepijlen aan bomen en paaltjes)
Hij staat niet zelf graag in de picture. Maar hij heeft ondertussen wel alles onder controle. En door zijn rust zorgt hij ook dat alles goed verloopt.
Mijn persoonlijke boodschap voor Jan zou zijn: dat hij vooral moet blijven zoals hij is. Dat hij zijn rust moet blijven uitstralen, want dat is waar hij de balans mee brengt voor de mensen om hem heen. En dat moet hij vooral houden.
(Tjisse vult aan)Ik hoop dat we nog lang, plezierig samen mogen werken. En dat we allebei nog lang en gezond hier om mogen lopen.
(We zien de drie wandelen over een bospad, beeldtekst: Onze mienskip kan niet zonder #StilleHelden. Daaronder het logo van De Friesland, het logo wordt groter en beeldvullend)
MUZIEK VAN DE FRIESLAND SPEELT DOOR TOT HET EINDE VAN DE VIDEO
Hunzeloop wandeltocht 2024
Stille Helden verdienen een podium
Wij geloven dat mensen elkaar willen helpen gezond en vitaal te leven. Er voor elkaar zijn als dat nodig is. Vrijwilligers spelen hier een belangrijke rol in. Stille Helden zetten zich belangeloos in voor een ander én voor de gemeenschap. Wij delen graag hun verhaal én de boodschap: heb oog voor elkaar.