Shurnalisa staat dag en nacht klaar om te reanimeren

Over hart voor mensen gesproken: Shurnalisa Steensma uit Sneek is verpleegkundige én burgerhulpverlener. Als er in haar omgeving een reanimatie nodig is, gaat zij erop af: ‘Bij een hartstilstand telt elke seconde.’
Shurnalisa Steensma staat bij AED

Een hart voor cardiologie

In het dagelijks leven verpleegt Shurnalisa patiënten met complexe hartproblemen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. ‘In mijn familie komen hart- en vaatziekten voor. Misschien dat ik daarom van jongs af aan al geïnteresseerd ben in cardiologie. Het is mooi werk. En elke week ervaar ik dat snelle hulpverlening het verschil kan maken tussen leven of dood.’

Zes minuten maken het verschil

Voor Shurnalisa dé reden om zich aan te melden bij HartslagNu. Dit platform roept burgerhulpverleners op bij een mogelijke reanimatie in de directe omgeving. ‘Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst wanneer een reanimatie binnen zes minuten wordt opgestart. Een ambulance kan er in die tijd niet altijd zijn. Een burgerhulpverlener vaak wel. Die begint dan met reanimeren totdat de hulpverlening het overneemt.’

Alarmapp

Na een reanimatiecursus mocht Shurnalisa aan de slag als burgerhulpverlener. ‘Via een app krijg je een melding zodra er in jouw omgeving een reanimatie of AED nodig is. Dit loopt via de Alarmcentrale. Je geeft in de app aan of je wel of niet kunt komen. Lukt het niet? Dan wordt er meteen doorgeschakeld naar een andere burgerhulpverlener. Zo kan er altijd snel hulp worden geregeld.’

Hoe diep ik ook slaap: zodra het alarm gaat sta ik aan!

De eerste reanimatie

De eerste melding waar ze op afging, staat nog op haar netvlies. ‘Ik sliep nog toen het alarm ging. Ik heb me razendsnel omgekleed, ben in m’n auto gesprongen en was binnen een paar minuten ter plekke. Het ging om een oudere vrouw. Degene die haar gevonden had, was de reanimatie gestart. Ik kon het overnemen. Dit gaf de ambulanceverpleegkundigen de tijd om hun voorbereidingen te treffen. Zo werk je mooi samen.’

Bellen met familie of vrienden

Voor deze vrouw kwam hulp helaas te laat. Shurnalisa: ‘Dan kom je een half uur later natuurlijk met een vervelend gevoel thuis. De adrenaline zit nog in je lijf. Maar je beseft ook dat je niet het verschil hebt kunnen maken. Heel fijn dat ik daarna met mijn vader of vrienden kan bellen om alles van me af te praten. En gelukkig loopt het, ook dankzij de inzet van burgerhulpverleners, heel vaak wél goed af.’

Stel dat net die ene keer de ambulance of de politie ergens wordt opgehouden.

Een minuut winnen

Soms blijft de app ‘HartslagNu’ wekenlang stil. Soms krijgt ze in 1 week 3 keer een melding. Shurnalisa gaat wanneer ze kan. ‘Ook al weet ik dat de hulpdiensten er waarschijnlijk eerder zijn dan ik. Maar, stel je voor dat dit net die ene keer is dat de ambulance of de politie ergens wordt opgehouden. Dan kan ik die ene minuut winnen en hiermee iemands leven redden. Daar doe ik het voor.’

Slippers

Inmiddels ligt er op haar slaapkamer altijd een kledingsetje klaar voor de nachtelijke oproepen. ‘Dat ik op slippers en met het haar in de war ter plekke kom, maakt mij niets uit. Maar het is wel fijn om iets anders dan m’n pyjama aan te hebben. Gelukkig heb ik geleerd om me in een paar tellen om te kleden. En hoe diep ik ook slaap: zodra het alarm gaat, sta ik aan!’

HartslagNu, het reanimatie oproepsysteem

Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Dankzij HartslagNu, het reanimatie oproepsysteem, kan er binnen 6 minuten worden gestart met reanimeren. Hiermee worden duizenden levens per jaar gered. Meer weten? Check het op de site van HartslagNu.
Uitgeschreven tekst van de video

MUZIEK VAN DE FRIESLAND

(Beeldtekst: Shurnalisa – Burgerhulpverlener #StilleHelden)

(We zien drie mensen bij een AED staan, Richard de vader van Shurnalisa, Shurnalisa zelf en haar collega Suzanne. Ze praten over de AED, Shurnalisa legt uit hoe het werkt. We horen Richard vertellen.)

Shurnalisa is een jonge, enthousiaste meid zou ik willen zeggen. Komt ook bij, het is toevallig ook nog mijn dochter. Die graag andere mensen wil helpen.

(Ondertussen wandelen ze over het sportpark waar de AED hangt. Ze gaan zitten en op de telefoon van Shurnalisa zien we een app, Richard vertelt nog steeds.)

Ze zit in een app. En vanuit die app krijgt ze zo nu en dan een berichtje dat er hulp nodig is. Omdat iemand een hartstilstand heeft. En dan springt ze in de kleren en op de fiets, of in de auto, net hoever weg het is. En dan gaat ze ervoor.

(Ergens in een andere ruimte leidt Shurnalisa een reanimatie-oefening met een pop, Suzanne vertelt.)

En als dat het geval is weet ik dat Shurnalisa er enorm fanatiek in is. Shurnalisa kan ook echt een schuldgevoel hebben als er een HartslagNu oproep is en ze niet thuis is. Daar kan ze echt van balen.

(Susan en Shurnalisa oefenen het reanimeren, Richard kijkt toe. We horen hem weer vertellen).

En dan krijg ik later, na afloop, weleens een telefoontje van haar. Over hoe het gegaan is, wat ze gedaan heeft. Of ze überhaupt wel of niet aan het reanimeren geweest is. Want soms komen er wel drie of vier burgerhulpverleners en dan zijn ze al druk bezig.

Maar ze vindt het fijn om dat na afloop even terug te koppelen. Of meer, haar verhaal even kwijt te raken.

(De reanimatieoefening gaat door, we horen nu Susan)

Jij wilt mensen helpen. En als jij de skills hebt om eventueel mensen te kunnen redden. Dan wil je dat ook graag uitvoeren.

(Richard komt weer aan het woord).

Zij wil graag iedereen helpen, ze cijfert zichzelf nog weleens weg. En ze blijft dit vooral doen omdat ze zelf ook ziet hoe belangrijk het is.

(Susan vult aan)

Shurnalisa is voor mij een hele waardevolle collega. Wie ik kan vertrouwen in elke situatie. Ik kan op haar leunen, steunen, geen vraag is te gek. En ik hoop dat ik dat andersom dat ook voor haar ben.

(Richard vertelt)

Shurnalisa: blijf dicht bij jezelf. Dan kun je de hele wereld aan. (Ze stoppen met de reanimatie oefening met de pop. Beeldtekst: Onze mienskip kan niet zonder #StilleHelden. Daaronder het logo van De Friesland, het logo wordt groter en beeldvullend)

MUZIEK VAN DE FRIESLAND SPEELT DOOR TOT HET EINDE VAN DE VIDEO

Stille Helden verdienen een podium

Wij geloven dat mensen elkaar willen helpen gezond en vitaal te leven. Er voor elkaar zijn als dat nodig is. Vrijwilligers spelen hier een belangrijke rol in. Stille Helden zetten zich belangeloos in voor een ander én voor de gemeenschap. Wij delen graag hun verhaal én de boodschap: heb oog voor elkaar.

'De Friesland gelooft net als ik in de kracht van de mienskip. Vrijwilligers maken de mienskip een stukje mooier. Stuk voor stuk Stille Helden.' - Epke Zonderland

Gerelateerde artikelen

Met Nederlandse les helpt Anneke Boxman mensen op weg in Nederland
Artikel
3 minuten

Anneke Boxman

Anneke Boxman is onze stille held. Elke week geeft ze Nederlandse les aan mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Dankzij die lessen kunnen haar studenten zich beter redden in de maatschappij.
Jan Lieuwe Kuipers organiseert de Hunzeloop wandeltocht
Artikel
3 minuten

Jan Lieuwe Kuipers

Sinds 2019 is Jan Lieuwe actief betrokken bij de organisatie van de Hunzeloop wandeltocht. De wandeltocht vindt elk jaar plaats op de derde zaterdag in september in het Drentse Zuidlaren.

Hilda in brandweeruniform bij brandweerauto in kazerne
Artikel
3 minuten

Hilda Bonekamp-Dolstra

Wat ze ook doet, waar ze ook is: als de pieper gaat, heeft Hilda maar één doel: zorgen dat ze zo snel mogelijk op de kazerne komt.

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of chat met ons via De Friesland App:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Klantwaardering op Independer