Gecombineerde leefstijlinterventie: wat is dat?

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een programma dat helpt om gezondheidsrisico’s bij mensen met overgewicht te verminderen. Deelnemers krijgen begeleiding om gezonder te eten én meer te bewegen. Daarnaast is er ook veel aandacht voor het mentale aspect om gedragsverandering te ondersteunen. Deze combinatie moet er voor zorgen dat de nieuwe gewoontes ook goed zijn vast te houden. Het programma duurt twee jaar.

Ik wil afvallen, waar kan ik terecht voor een leefstijlinterventie?

De eerste stap is een afspraak maken met de huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. Deze bepaalt of je in aanmerking komt voor het GLI-programma. Is dat zo? Dan word je doorverwezen. De leefstijlcoaches van de GLI-aanbieder zullen dan nog een intakegesprek doen. Zo kijken ze of de deelnemers zich er écht bewust van zijn dat dit programma niet vrijblijvend is en ze zich er twee jaar voor inzetten.

Voor wie is zo’n leefstijlinterventie?

Niet iedereen met overgewicht kan ‘zomaar’ meedoen met het GLI-programma. Deze gecombineerde leefstijlinterventie is voor:

  • Mensen met een BMI* tussen 25 en 30 in combinatie met een grote buikomvang (≥ 88 cm voor vrouwen; ≥ 102 cm voor mannen). 
  • Mensen met een BMI vanaf 25 én met een verhoogd risico op een of meer ziekten die met overgewicht samenhangen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2. 
  • Mensen met een BMI vanaf 30 (ook met ‘normale’ buikomvang). Voor de laatste groep geldt dat deze mate van overgewicht over het algemeen als obesitas gekwalificeerd wordt.

*BMI staat voor Body Mass Index. Het is een internationaal gebruikte manier om in te schatten hoe gezond je lichaamsgewicht is. De BMI laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte.

Het programma is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder.

Ja, ik wil een leefstijlinterventie, wat gaat mij dat kosten?

Een grote dosis motivatie, dat is wat het je zeker weten gaat kosten om het twee jaar durende programma te doorlopen. Een leefstijlinterventie is niet niks. Sinds 1 januari 2019 worden de kosten van het GLI-programma de kosten van het GLI-programma vergoed uit de basisverzekering. Hier hoeft géén eigen risico voor betaald te worden. Belangrijk is dat je naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat voor een volledige vergoeding.

Wil je in kleine stappen aan de slag om af te vallen?

Neem dan eens een kijkje op Samen Fitter. Samen Fitter is ons vitaliteitsprogramma en is voor iedereen die goed in z’n vel wil zitten, die bewuster wil omgaan met z’n gezondheid en méér uit het leven wil halen. Op jouw tempo, jouw manier.

Samen Fitter is dé plek waar je goed advies krijgt en inspirerende tips vindt. En een steuntje in de rug krijgt als je dat even nodig hebt. Want fit worden en fit blijven, dat doen we samen.

Gerelateerde artikelen

Artikel
3 minuten

Wie betaalt de huisarts?

Iedereen gaat wel eens naar de huisarts. Maar wat kost dat eigenlijk? Betaal je eigen risico? Wij geven antwoord op jouw vragen.

Artikel
2 minuten

Vergoedingen voor voetzorg

Pijnlijke voeten of voetproblemen zijn erg vervelend. Wij hebben verschillende vergoedingen voor voetzorg.
3 minuten

Wil je stoppen met roken?

Goed bezig! Je hoeft het niet alleen te doen. Hulp bij stoppen met roken wordt vergoed vanuit je basisverzekering. 

Heb je een vraag?

058 291 31 31

Maandag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur.


Of chat met ons via De Friesland App:

8.7 in het Klanttevredenheidsonderzoek
584.000 klanten gingen jou voor
Klantwaardering op Independer