Wie betaalt de kosten voor de huisarts? Vragen en antwoorden over het inschrijftarief voor huisartsenzorg
Ik ben niet bij de huisarts geweest. Waarom worden er toch huisartskosten gedeclareerd?
In Mijn De Friesland kun je een overzicht van je zorgkosten bekijken. Hierin zie je dat De Friesland ieder kwartaal kosten vergoedt aan je huisarts, óók als je niet op consult bent geweest. Je huisarts ontvangt namelijk iedere drie maanden een vergoeding voor iedere patiënt die is ingeschreven. Dit noemen we het inschrijftarief. Je kunt het inschrijftarief vergelijken met een abonnement: doordat je huisarts elk kwartaal een kleine vergoeding ontvangt, kun je er altijd terecht als dat nodig is.
Inschrijftarief: wat is dat precies en hoe hoog is dat?
De inschrijftarieven voor 2024 liggen tussen € 19,91 en € 55,03 en zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De daadwerkelijke hoogte van het inschrijftarief verschilt per persoon en is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar je leeftijd, je gezondheid – ben je chronisch ziek of kerngezond? – en de wijk waarin je woont. Mensen die in een zogenoemde aandachtswijk wonen, hebben een hoger inschrijftarief. Inwoners van deze wijken hebben meestal een andere zorgbehoefte en gemiddeld vaker zorg nodig.
Welke huisartskosten zijn er nog meer?
Naast het inschrijftarief kan een huisarts nog andere toeslagen krijgen. Dit noemen we periodieke modulekosten. Een huisarts krijgt zo’n toeslag bijvoorbeeld voor het meedoen aan projecten en verbetertrajecten van de zorg voor patiënten. Hierbij kun je denken aan een speciaal programma voor patiënten met diabetes. Ook als in een huisartsenpraktijk een praktijkondersteuner aanwezig is, ontvangt de huisarts een toeslag. Bovendien krijgt de huisarts een vergoeding voor de zorg die wordt verleend, bijvoorbeeld voor een (telefonisch) consult of huisbezoek of een kleine chirurgische ingreep uitvoert.
Betaal ik wel of geen eigen risico voor de huisarts?
Huisartsenzorg is uitgezonderd van het eigen risico. Een bezoek aan de huisarts kost je dus geen eigen risico en wordt vergoed uit de basisverzekering. Dit geldt ook voor de kwartaaltarieven en de periodieke modulekosten. Soms betaal je wél eigen risico. Bijvoorbeeld als de huisarts je doorverwijst naar een specialist in het ziekenhuis, geneesmiddelen voorschrijft of een laboratoriumonderzoek wil laten uitvoeren. De zorg die je dan krijgt, is namelijk geen huisartsenzorg meer. Daarom wordt hiervoor je eigen risico aangesproken.
Hoe krijg ik inzicht in mijn huisartskosten?
Nieuwsgierig hoe het bij jou zit? Log in met je DigiD op Mijn De Friesland bij Zorgkosten en bekijk zelf welke kosten zijn betaald aan jouw huisarts.