Rosanne en Tom wandelen door natuurgebied Appelbergen

Twee mensen die elkaar niet kennen maken samen een wandeling. Onderweg leren ze nieuwe plekken en vooral elkaar kennen. Rosanne de Vries (46) en Tom van der Velde (75) lopen door natuurgebied Appelbergen bij het Groningse Glimmen.
Rosanne en Tom wandelen door het bos

Elke dag tien kilometer lopen

Het is een thuiswedstrijd voor oud-politieagent Tom, die Rosanne meeneemt rond een moeras met beladen historie. Rosanne: ‘Jij bent er helemaal op gekleed.’ Hij is inderdaad helemaal klaar voor zijn tweede wandeling van de dag. Tom: ‘Elke ochtend loop ik tien kilometer. Vanmorgen was het warmer dan ik dacht, dus ik heb mijn lange broek voor een korte gewisseld.’ De zon is net doorgebroken en het wandelpad prima begaanbaar.

Lange afstandswandelingen

Tom is Drent maar lid van wandelsportvereniging de Friese Lange Afstand Lopers. ‘De enige vereniging die in de winter lange afstandswandelingen organiseert, van 25 tot 60 kilometer. Ik heb een tijdje terug een wandeling uitgezet in dit gebied. Zo’n 500 mensen liepen mee.’ Rosanne was ook al eens “op de Appelbergen”, maar veel langer geleden. Ze werkt in de stad Groningen, bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), maar woont in Nieuwolda.

Drie hartstilstanden

Niks aan Rosanne verraadt dat ze een aantal jaren geleden de dood in de ogen heeft gekeken. ‘Een tijdlang al was ik moe en misselijk. Ik was zwanger maar daar bleek het niet door te komen. Op een ochtend in oktober 2016 voelde ik me helemaal niet goed en raakte bewusteloos. Een hartstilstand. Gelukkig had mijn vriend nét zijn BHV-diploma gehaald en kon hij me reanimeren. Dat is overgenomen door een vrijwilliger die via de HartslagNu-app was gealarmeerd en daarna door de politie. Pas de ambulanceverpleegkundigen konden met een AED mijn hart weer op gang brengen. In het ziekenhuis kreeg ik nog twee keer een harstilstand, waarna ik een dag in coma ben gehouden.’ Rosanne overleefde het, haar ongeboren kind niet. ‘Heel verdrietig. Tegelijkertijd ben ik blij dat ík nog leef. Ik heb veel mazzel gehad.’

Ik ben heel blij dat ik nog leef, ik heb veel mazzel gehad

Rosanne

Pacemaker

Rosanne ging revalideren en pakte haar werk weer op. Tot het opnieuw misging. ‘In april 2017 voelde ik een hartinfarct aankomen en ben ik met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Pas toen is de oorzaak ontdekt: een fout in mijn rechter kransslagader. Ik slik nu medicijnen en heb een pacemaker die mijn hart stimuleert bij een te lage hartslag.’ Is ze bang? ‘Nee, ik loop er denk ik zekerder bij dan de gemiddelde persoon.’ Haar vriend heeft meer angst. ‘Hij vindt het bijvoorbeeld maar niks als ik alleen ga hardlopen en monitort waar ik ben via een locatie-app. Hoort hij een ambulance, dan is hij bang dat ik erin lig.’

Politieman in Drenthe en Groningen

‘Dat begrijp ik wel’, zegt Tom die onder de indruk is van Rosanne’s verhaal. Hij werkte 34 jaar bij de politie in Drenthe en in Groningen. ‘Ik heb afwisselend in uniformdienst en voor de afdeling jeugd en zeden gewerkt. Vanaf 1993 zat ik op zware criminaliteit. Zeg maar moord en doodslag.’ Rosanne: ‘Dat klinkt heftig.’ Tom: 'Ja, hoewel ik mijn periodes bij jeugd en zeden als heftiger heb ervaren. Mishandeling en misbruik van kinderen heeft veel impact. Je wilt niet weten wat er zich achter sommige voordeuren afspeelt.'

Van je af praten

'Hoe ga je daarmee om?' vraagt Rosanne. ‘Ik praatte thuis van me af, had het er met collega's over en bij de politie kwam steeds meer aandacht voor nazorg. Heel anders dan in mijn begintijd. In één dienstweekend kreeg ik twee dodelijke ongevallen voor m’n kiezen. Maandag maakte ik er rapport over op, daarna zei m'n chef: “geniet van je twee dagen vrij.” Er werd nergens over gesproken.' Of hij daardoor zaken niet heeft verwerkt? 'Ik word soms wel snel emotioneel. Maar dat kan ook komen door andere gebeurtenissen. Zo ben ik een kleindochtertje verloren toen die vijf jaar oud was. Zij had een genetische afwijking en we wisten dat ze niet oud zou worden. Maar ook al weet je dat...' Rosanne maakt de zin voor Tom af: 'Je moet er wel mee dealen.' 'Juist', verzucht hij.

Ik vertelde thuis over wat ik meemaakte en praatte erover met collega’s

Tom

Veel wandelen

Ook Rosanne is emotioneler sinds ze op het randje van de dood balanceerde. ‘En ik heb een allergie voor geklaag. Kijk naar wat je hebt, denk ik als mensen zeuren. En als je wilt, kun je altijd iets veranderen in je leven.’ Tom eindigde zijn carrière op een minder turbulente afdeling - automatisering - en mocht op zijn 58ste met pensioen. ‘Sindsdien zet ik mijn ICT-ervaring vrijwillig in voor de kerk, bij de computersoos van Seniorweb en voor kerkomroep.nl.’ En hij wandelt dus veel.

Prachtig stuk natuur

Tijdens de wandeling gidst hij Rosanne rond het moerasgebied van de Appelbergen. Een prachtig stuk natuur, met een zwart randje. In de Tweede Oorlog werden hier de lichamen achtergelaten van 34 boeren die meededen aan de Meistaking. Tom: ‘Er zijn 19 teruggevonden en die hebben een andere rustplaats gekregen. 16 liggen hier nog.’ Ze staan stil bij de gedenkstenen, waarop de namen van de slachtoffers staan. Daar worden ze gepasseerd door paardrijders. ‘Dat zou ik ook wel willen doen’, zegt Rosanne.

Balans vinden

Sportief is ze altijd geweest. Maar vóór haar eerste hartstilstand leefde Rosanne uitbundig. ‘Ik hield van een feestje en een wijntje. Dat is nu helemaal anders. Ik drink geen druppel meer en voel me niet schuldig als ik een sociale activiteit afzeg. Ik probeer een goede balans te vinden in mijn leven. Meer wandelen zou ook goed zijn…’ Tom deelt meteen een leuke wandelapp. Rosanne: ‘Ook fijn voor mijn vriend. Die houdt niet van hardlopen, maar wil vast wel met me wandelen. Als hij dan naast me loopt, hoeft hij zich geen zorgen om me te maken. Win-win!’

Natuur heeft positief effect op lichaam en geest 

We weten dat tijd doorbrengen in de natuur positief effect heeft op je gezondheid. Het zorgt voor een betere concentratie, er wordt minder stress ervaren én je kunt er beter door slapen. Bovendien stimuleert de natuur tot bewegen en sociaal contact. Goed voor lichaam en geest dus. Ons mooie Noorden biedt volop mogelijkheden om er lekker op uit te gaan. Alleen, of samen.

Gerelateerde artikelen

Kathinka en Appie delen wandelen in de natuur
Artikel
4 minuten

Kathinka en Appie delen verhalen tijdens het wandelen

Twee mensen die elkaar niet kennen, gaan tijdens een wandeling met elkaar in gesprek. Zo wandelen Kathinka (35) en Appie (59) door het coulisselandschap bij Opende.
Ton en Andrea wandelen door de straten van Leeuwarden
Artikel
4 minuten

Ton en Andrea wandelen door sfeervolle straatjes

Twee mensen die elkaar niet kennen, gaan tijdens een wandeling met elkaar in gesprek. Ton (69) en Andrea (47) wandelen door de sfeervolle straten van Leeuwarden.
Artikel
4 minuten

Samira en Carl wandelen bij Beetsterzwaag

Twee mensen die elkaar niet kennen maken een wandeling. Onderweg leren ze nieuwe plekken en elkaar kennen. Samira el Idrissi en Carl Schultz lopen door de bossen rond Beetsterzwaag.